latinica  ћирилица
16/05/2022 |  17:53 ⇒ 17:56 | Аутор: СРНА

Шпирић: Измјене Закона о ПДВ-у не треба доносити без става УО УИО

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић рекао да је приједлог измјена Закона о ПДВ-у скинут са данашње сједнице Дома народа јер га није могуће донијети без става Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ.
Никола Шпирић - Фото: СРНА
Никола ШпирићФото: СРНА

Шпирић је навео да су са дневном реда скинути још неки приједлози који се тичу финансија, јер нису прошли процедуру надлежних комисија, и другачије није пословнички могуће, што је изазвало неоправдан политички револт.

- Нажалост, то су све тачке које су финансијског значаја и то је данас изазвало неоправдан револт што показује да се дубоко налазимо у предизборној кампањи. Поједине опозиционе странке одустају од својих приједлога обраћајући се јаловом причом грађанима умјесто да заједно у оквиру парламента тражимо најбоље могуће рјешење - рекао је Шпирић новинарима.

Он је појаснио да је опозиција предложила нека спорна рјешења с циљем да се не усвоје, јер да су хтјели да се ти закони усвоје онда би у складу са законом и системом индиректног опорезивања те законе опремили са мишљењем Управног одбора УИО.

- Ниједан приједлог закона не може се разматрати уколико нема писменог става УО УИО. Ми тај став још нисмо добили ни за један приједлог ни власти ни опозиције - истакао је Шпирић.

Он је додао да су ти законски приједлози још у процедури, али вјерује да ће доћи до најрационалнијег рјешења.

- На томе треба радити и не треба нам политичка галама, не требају нам политичке оптужбе него упоран парламентарни рад да дођемо до онога што је интерес свих грађана - рекао је Шпирић.

Он сматра да је добро што владе ентитета директним интервенцијама према најугроженијим социјалним категоријама већ раде свој дио посла подршке из буџета.

- Жао ми је што данас опозиција из Републике Српске тражи да то ради и Савјет министара заборављајући да Савјет министара није влада, да он те ингеренције нема, да буџет заједничких институција није исто што и буџет ентитета. Он је само проточни бојлер и 90 одсто буџета одлази на плате запосленима у инситуцијама БиХ - напоменуо је Шпирић.

Коментаришући оцјену из УИО да је диференцирана стопа ПДВ-а која се предлаже неспроводива и да социјалне политике спроводе владе ентитета, Шпирић је рекао да је упозоравао да приједлози измјена Закона о ПДВ-у којима се предвиђа диференцирана стопа ПДВ-а нису у складу са законом о систему и да ће доћи до прелијевања онога што грађани очекују.

- Наравно да директор УИО Миро Џакула најбоље познаје систем и за сваку промјену потребан је став УО УИО, припреме у УИО и то је посао који се не ради у предизборној кампањи - рекао је Шпирић.

Све што се ради у предизборној кампањи од финансијског значаја, а ради се о системским законима, Шпирић сматра да је осуђено на неуспјех, те истакао да се морају поштовати Устав и закони, надлежности и озбиљно односити према сваком приједлогу.

Осврћући се на захтјев Клуба Бошњака у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ за сазивање хитне сједнице овог дома како би се обезбиједила средства за Опште изборе у БиХ који треба да се одрже 2. октобра, Шпирић је оцијенио да је ријеч о "политичкој манифестацији СДА".

- Ми ћемо се одазвати на сједницу, али ми не можемо донијети никакву одлуку. Одлуку о финансијама доноси Савјет министара на приједлог Министарства финансија - појаснио је Шпирић.

Он је додао да ће то они урадити уколико постоји финансијски и законски оквир да се то учини.

- Ако немају, ми их не можемо натјерати. То ће, бојим се, бити једна у низу расправа да оптужују једни друге - да ли си за или против избора - оцијенио је Шпирић који је поручио да је СНСД за изборе у оквиру постојећег Изборног закона.