latinica  ћирилица
16/05/2022 |  17:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Селаковић: Сијарто затражио да се Србији одмах понуди чланство

Шеф дипломатије Србије Никола Селаковић каже да се у Бриселу на заједничком састанку министара спољних послова ЕУ и Западног Балкана разговарало о ситуацији у региону, али и о кризи на истоку Европе односно сукобу Украјине и Русије.
Никола Селаковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Никола Селаковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Селаковић је рекао да је свако од министара са Западног Балкана искористио прилику да представи позиције своје земље, али и да чује који је однос чланица ЕУ према томе.

- Неке државе чланице, међу којима су Пољска и балтичке земље, искористиле су прилику да на врло експлицитан начин ставе до знања да се од нас очекује усклађивање са заједничком спољном и безбједносном политиком ЕУ, што подразумијева и увођење санкција Русији -изјавио је Селаковић.

Додао је да немали број држава ЕУ није искористио ситуацију да се “доказује над Србијом“ и износи такву врсту захтјева.

Селаковић је посебно истакао иступање међарског шефа дипломатије Петера Сијарта за којег каже да је освједочени пријатељ Србије.

- Он је навео да ЕУ не треба да очекује од Србије доношење такве тешке одлуке све док Србији не понуди нешто што ће бити најмање једнако штети коју би Србија претрпјела посезањем за таквом једном одлуком. То нешто што би требало да јој понуди јесте моментално пуноправно чланство у ЕУ оцијенивши да је Србија већ одавно зрела за то да постане чланица Уније - пренио је Селаковић.

Он је у име Владе Србије и МСП захвалио мађарском колеги на принципијелној, јасној и чврстој подршици европском путу Србије.

На питање Танјуга шта је ЕУ понудила као конкретну помоћ Западном Балкану у суочавању са посљедицама војне интервенције у Украјини, Селаковић је рекао да је о помоћи и подршци говорило више министра спољних послова ЕУ, али да није било конкретних приједлога.

Навео је и да се порука коју је он пренио на данашњем састанку у Бриселу односила на то да је Србија од првих дана сукоба у Украјини заузела јасну позицију сматрајући да свако рјешавање проблема оружаним путем нема подршку Србије, да се Београд залаже за примјену мирних и дипломатских средстава у рјешавању сукоба и спорова и да остаје чврсто на позицији једног од кључних начела међународног јавног права и међународних односа, а то је поштовање територијалног интегритета и политичке независности међународно признатих чалница УН што Украјина и јесте.

- Ми смо то потврдили кроз наше гласање у релевантним међународним организацијама, на првом мјесту Генералној скупштини УН. Наш кредибилитет да наступамо са тих позиција се не доводи у питање - каже Селаковић.

Он је додао да је на састанку у Бриселу скренуо пажњу на економску ситуацију у Србији и чињенично стање о томе одакле Србија добија енергенте, гас и нафту и указао да је Србија ту у другачијој позицији у односу на све друге који су данас наступали на заједничком састанку министара спољних послова ЕУ и Западног Балкана у Бриселу.