latinica  ћирилица
16/05/2022 |  18:00 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Приједор прославио Дан града; Додик почасни грађанин (ФОТО/ВИДЕО)

Приједор је прославио Дан града, као сјећање на прво ослобођење у Другом свјетском рату 1942. године.
Свечана академија поводом Дана Приједора - Фото: РТРС
Свечана академија поводом Дана ПриједораФото: РТРС

Након бројних манифестација уприличних тим поводом претходних дана, данас је одржана и свечана академија уз госте из Српске, Србије, Русије, Словеније и Италије.

Фото: СРНА

Међу присутнима је био и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је проглашен за почасног грађанина због значајног доприноса у развоју града.

- Захвалан сам руководству, градоналечнику и његовом тиму и градском Парламенту на додијељеном признању. Сматрам да је то заиста обавеза, годи ми и желим да кажем да ћу са истим ентузијазмом радити, заједно са градоначелником и његовим тимом, да у граду учинимо све шо је потребно да буде боље, љепше и сигурније мјесто за живот - истакао је Додик.

Фото: РТРС

Награду Скупштине града добили су Водовод Приједор и Гимназија "Свети Сава".

Плакета града постхумно је додијељена Раденку Башићу, начелнику сектора крим полиције у Полицијској управи Приједор који је у овом граду убијен 21. марта.

Приједор је дочекао прославу Дана града са бројним капиталним пројектима које спроводи уз помоћ институција Српске. У току је асфалтирање приоритетних улица за који је Влада Српске издвојила 3,2 милиона КМ.

Започет је пројект изградње дјечијег вртића на Пећанима, за који је Кабинет предсједнице Срспке обезбиједио 1,5 милиона КМ. Најављена је изградња нове болнице, у што би требало да буде уложено више од 100 милиона марака.

У току је пројект изградње ауто-пута Приједор-Бањалука, а за рјешавање проблема поплава обезбијеђено је 10 милиона КМ.

Најављено је да би Приједор ускоро требало да добије 10 милиона КМ дивиднеде Рудника жељезне руде Љубија.