latinica  ћирилица
16/05/2022 |  20:52 | Аутор: СРНА

Вишковић: Бошњачки политичари очекују унитарну БиХ

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да поједини представници бошњачког народа желе да сукоб у Украјини поистовјете са одређеним дешавањима и проблемима у БиХ, те да су њихова очекивања да би могли да искористе украјинску кризу и заврше оно што су започели деведесетих година да би добили унитарну БиХ.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је рекао да Република Српска не жели никоме у БиХ ништа лоше и да је за њу БиХ састављена од два ентитета и три народа.

- Желимо да живимо и радимо у оквиру Дејтонског споразума и наша је порука да смо за мир, стабилност, развој и просперитет. Рат и изазивање нестабилности никоме не иде у прилог - поручио је Вишковић за Телевизију српске дијаспоре.

Он је нагласио да безбједносна и свака друга ситуација у БиХ, бар што се тиче Српске, није угрожена и да нема ниједног разлога да било ко страхује од било каквог сукоба у БиХ.

Вишковић је додао да не постоје директни притисци на Српску, али постоје одређени притисци на БиХ када је ријеч о заузимању става о сукобу у Украјини и увођењу санкција Русији.

Он је поновио да је једино исправан став Српске, а то је да БиХ остане неутрална када је ријеч о овом сукобу и да води рачуна о својим интересима, док су размишљања у Федерацији БиХ другачија.

Премијер Српске је нагласио да су рат и разарање нешто што никоме не треба и да треба учинити све да и сукоб у Украјини што прије стане, нагласивши да се посљедице осјећају и на нашим просторима.

Он је навео да су цијене енергената "изгубиле контролу" на свјетским берзама, али да Српска има срећу када је ријеч о електричној енергији коју производи и више него што је потребно за домаће потребе и извози.

Вишковић је рекао да захваљујући дугогодишњој сарадњи Српске са "Гаспромом", али и ослоњености на Србију, није било раста цијене гаса.

- Наша цијена гаса била је везана за нафту и тај мали или безначајан раст у односу на свјетске берзе био је искључиво везан за раст цијене нафте. Свједоци сте да је цијена гаса у једном моменту на свјетским берзама ишла на 3.000 долара на 1.000 кубика. Ми смо у овом моменту у Републици Српској испод 400 долара и нисмо ту цијену прелазили - навео је Вишковић.

Говорећи о враћању надлежности са нивоа БиХ на Српску, Вишковић је истакао да је то процес који није могуће завршити за мјесец дана или пола године, већ остаје као обавеза и онима који ће у неком наредном периоду представљати институције Српске.

- Не тражимо ништа што је ван Дејтонског споразума, али морате бити свјесни чињенице да је значајан дио надлежности Српске отет одлукама високих представника и наметањем. У доношењу неких тих одлука учествовали су и представници из Српске - рекао је Вишковић.

Он је додао да је вријеме показало да неке од институција, формиране у тим процесима, никада нису заживјеле, попут Комисије за концесије БиХ која до данас није донијела ниједну одлуку, а уредно имају примања.

"Када поставите питање да ли нам је потребна таква институција одмах вас прогласе сепаратистима и рушитељима БиХ. То је нормалном разуму необјашњиво", оцијенио је Вишковић.

Он је додао да буџет БиХ није у стању да финансира ни тренутни капацитет Оружаних снага БиХ, које немају средстава за елементарне ствари.

"Није порука из Републике Српске само да укинемо Оружане снаге БиХ. Хајде да смањимо број припадника Оружаних снага на неки број који је потребан БиХ, хајде да донесемо одлуку да је БиХ демилитаризована, одлуку да те Оружане снаге буду у позицији и људски и стручно и технички способне да могу реаговати у екстремним ситуацијама као што су поплаве, пожари...", закључио је Вишковић.