latinica  ћирилица
16/05/2022 |  22:17 ⇒ 22:51 | Аутор: РТРС

Други угао: На захтјев Финске и Шведске за приступ НАТО Русија ће морати адекватно да одговори (ВИДЕО)

Након Финске и Шведска преломила – иде у НАТО. Турска и Хрватска најавиле су вето за пријем нових чланица. Москва позива Финце и Швеђане да одустану од тог корака јер Русија није безбједносна пријетња.
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

Финци већ сутра одлучују у парламенту, док је Шведска влада данас одлучила да наредне седмице поднесе захтјев за чланство. САД имају своју стратегију ширења на исток и они не одустају од ње, рекли су гости емисије Други угао.

Саша Мићин са Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци, истиче да се одлуком о приступању ове двије земље у НАТО урушава безбједоносна архитектура Европе која је успостављена у неким претходним временима.

- Очито да је ово само наставак онога свега што се дешавало. Када посматрамо мало шири контекст, Бугарска, Пољска, Румунија, Њемачка су земље које су у неким пакетима приступиле НАТО алијанси, што је дириговано неком тенденцијом, прије свега Америке, која руководи и стоји иза свих тих елемента у стварању фамозног санитарног коридора према истоку, првенствено према Русији и избијања на руске границе - каже Мићин.

Драгомир Кесеровић, професор Факултета за безбједност, наглашава да ће сада Русија морати адекватно да одговори и да додатно распореди снаге наспрам Финске и Шведске.

- Гдје год постоји контакт, односно блиско успостављене снаге два блока, увијек пријету могућност есклације - додаје Кесеровић.

Погледајте емисију Други угао.