latinica  ћирилица
17/05/2022 |  07:26 ⇒ 19:56 | Аутор: СРНА

Мазалица: Трагикомичан наводни подвиг ПДП-а да ураде нешто за Српску

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица сматра да је трагикомично, у мору поданичких потеза и пропуштених шанси да нешто ураде за Српску, слушати о наводном подвигу функционера ПДП-а Младена Иванића и Игора Црнатка на спречавању ревизије пресуде Међународног суда правде у Хагу против Србије.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

- Наравно да без одлуке Предсједништва БиХ не би ни било те ревизије, и хвала Иванићу што није за њу гласао као што је гласао за многе друге штетне одлуке, али ако је то врхунски домет ПДП-ове борбе за Српску, добро би било да и наредне четири године они сједе на клупи - саопштио је Мазалица.

Он истиче да је, на крају крајева, "СДА на својим органима констатовала да на мале неспоразуме између Црнатка и амбасадора БиХ у Холандији Мирсаде Чолаковић, треба гледати као на посљедицу политичког дила двије партије, у којем су обје извукле политичку корист".

Мазалица је упитао Црнатка зашто је одустао од намјере да покрене дисциплински поступак против Чолаковићеве због тога што је одбила да његово писмо и писмо тадашњег предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића достави Регистру Међународног суда правде у Хагу.

У документу који је Чолаковићева упутила Црнатку, истиче Мазалица, јасно је наведено да је за недостављање писма одговоран он као тадашњи министар иностраних послова у Савајету министара.

Он подсјећа да се у документу наводи: "Вашом инструкцијом од 13. фебруара децидно налажете да Амбасада у Хагу не може предузимати било какве радње и комуникације са Међународним судом правде у одсуству одлуке надлежног органа – Предсједништва БиХ".

За разлику од Црнатка, у случају недавног заузимања ставова у Генералној скупштини УН, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је против министра иностраних послова Бисере Турковићеве и амбасадора БиХ при УН Свена Алкалаја поднио кривичне пријаве.

- Слично нисмо видјели од Црнатка и Иванића, јер СДА су њихови политички партнери, а не сијече се грана на којој се сједи. Објашњавати Црнатку да је Влада Републике Српске Савјету безбједности УН поднијела 27 извјештаја, да је сваки достављен свим амбасадорима и да га је сваки пут у свом излагању цитирао руски амбасадор у УН, иначе из земље коју никад Црнадак није ни посјетио, узалудно је. Он то сигурно није ни прочитао - истиче Мазалица.

Он је указао и да су сви на посљедњој сједници Савјета безбједности УН упознати да предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић говори у своје име, те да подршку Русије и Кине нема именовање Кристијана Шмита, за којег су Црнадак и потпредсједник ПДП-а Јелена Тривић говорили да га треба признати и са њим се договарати.

Мазалица је поручио Црнатку да су, за разлику од "епског" успјеха оспоравања ревизије пресуде против Србије, Додик и СНСД зауставили укидање полиције Републике Српске, спријечили преношења других надлежности, те минирање уставних промјена на нивоу БиХ на начин да Српска за то није кривац.

Он подсјећа и да је Додик спријечио наметнуте одлуке некадашњег високог представника Мирослава Лајчака којима би прекројио процедуре у Савјету министара и Парламентарној скупштини БиХ, да није пристао на испуњавање услова војне имовине зарад активирања МАП-а и приступања НАТО-у.

- Нити се десио правни преседан да БиХ ниво доноси одлуке о имовини, нити смо наставили пут ка чланству у НАТО-у - поручио је Мазалица.

Он истиче да је доносен закона о референдуму и спроведен референдум о Дану Републике, заустављено кориштење европских интеграција као методе за одузимање надлежности Српској и усвајање механизма координације, упркос катастрофалној верзији за коју су гласали Црнадак и функционери СДС-а Мирко Шаровић и Драган Мектић, заустављена резолуција о геноциду у Сребреници у Савјету безбједности УН уз помоћ Руске Федерације, коју су предлагали "ПДП-ови налогодаваци - Британаци".

Мазалица је подсјетио и да је заустављено даље приступање НАТО-у упркос одлукама Иванића и Црнатка и опозиционим опструкцијама у Народној скупштини, што би подразумијевало спровођење многих "реформи" на штету Српске.

- Кад упоредим домете и заслуге Додика, упркос опструкцијама ПДП-а и њиховом помагању Сарајеву и западним амбасадама, могу слободно рећи да данас не би ни било Републике Српске да није било Додика и његових сарадника, а да су се питали Иванић и Црнадак. Данас исти они на политички фронт шаљу Јелену Тривић, без озбиљног политичког искуства ако не рачунамо солидне Фејсбук статусе, али која се, ипак, није баш прославила гласањем у Скупштини на тешким и важним темама за Српску - рекао је Мазалица.

Он сматра да је "Тривићева `Црнадак-Иванић` у јагњећој кожи" и истиче да је сигуран да ће гласачи Српске препознати још једну подвалу западних амбасада и кандидата британске агентуре, "што би њихов бивши колега Славко Вучуревић рекао канцеларије колаборационистичког и квислиншког тима".