latinica  ћирилица
17/05/2022 |  09:22 ⇒ 09:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Шангај трећи дан без ковида у зонама без карантина

Шангај је данас достигао дуго чекани циљ од три узастопна дана без нових ковид случајева у дијеловима града гдје нема карантина, али ће већина грађана морати да се још стрпи по питању самоизолације, прије него што се врате нормалнијем животу.
Шангај (Фото: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI, илустарија) -
Шангај (Фото: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI, илустарија)

Када је ријеч о осталим градовима у Кини који су под локдауном, трећи дан без нових случајева у општинама значи "нулти ковид" статус и почетак ублажавања мјера, пренио је Ројтерс.

Градске власти Шангаја, града од 25 милиона становника, у понедјељак су одредиле распоред за излазак из локдауна послије седам недјеља, али је план наишао на скептицизам код многих становника који су видјели да ће изолација потрајати још.

- Врло далеко смо од нормале - рекао је један становник Шангаја.

Шангај планира да по етапама настави са активностима на отвореном, а неке продавнице ће се отворити ове недјеље, међутим, већина рестриктивних мјера ће остати на снази најмање до 21. маја, након чега би градски саобраћај и још неке јавне службе требало да прораде, такође постепено.

До јуна, локдаун би требало да буде укинут, али ће од грађана бити тражено да се често тестирају.

Већина људи може од ове недјеље да излази из куће, па су примијећени рекреативни тркачи и шетачи са псима, као и пецароши.