latinica  ћирилица
17/05/2022 |  10:13 ⇒ 11:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Брнабић: Аплицирају за Савјет Европе у години када највише крше права Срба

Премијерка Србије Ана Брнабић нагласила је данас да је такозвано Косово поднијело захтјев за чланство у Савјету Европе у години када је Приштина ускратила једно од основних права Србима у јужној покрајини, а то је изјашњавање на референдуму 16. јануара и изборима одржаним 3. априла.
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC) -
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC)

- То је врхунац цинизма, није то кршење споразума, на шта смо навикли и што се подразумијева. Рекли су јасно да не планирају да имплементирају Бриселски споразум, али сада се уз помоћ пријатеља пријављују у Савјет Европе који је заштитник људских права и то они који су поништили сва права Срба на КиМ - казала је Брнабићева на ТВ Пинк.

Брнабићева је додала да су то учинили уз нечију подршку и навела да је посебно заинтересована да види како ће гласати земље Квинте које су, након што је Србима онемогућено гласање на Косову и Метохији, поводом тога издале оштро саопштење.

- Права Срба крше највише у 2022. години када су поднијели захтјев за чланство у Савјету Европе. Очекујем од земаља Квинте да стану иза својих ријечи и кажу им не, не може. Али видјећемо. Земље Квинте су дале оштру изјаву након што је Приштина забранила гласање Србима на КиМ и како ће послије такве изјаве подржати Приштину да уђе у Савјјет Европе. Немогуће је, а ако подрже, морали би да објасне како те двије ствари иду заједно - поручила је Брнабићева.

Истакла је да се такозвано Косово, непосредно након што су политичари у Приштини и званично укинули сва људска права Србима или основно људско право - право на глас, пријављују за чланство у институцији чији је основни и врхунски циљ управо заштита људских права.

- Савјет Европе је институција заштитник људских права, демократије - наглашава премијерка Србије.

Она је рекла да очекује од земаља Квинте и Г7 да не подрже чланство тзв. Косова у Савјету Европе и додала да ако буде другачије, "онда је оштро саопштење Квинте на недозвољавање гласања Србима мртво слово на папиру и парадирање папирима који немају тежину и не значе ништа".

- Очекујем од тих земаља, као и од земаља Г7 да не подрже захтјев тзв. Косова за чланство у Савјет Европе јер они говоре да тзв. Косово крши основна људска права, основне постулате демократије и утолико их више не занима владавина права - указала је премијерка Србије .

Брнабићева наводи да је због лицемјерства и цинизма које је проширено и на исток и на запад, позиција Србије тешка и мучна и указује на то да је Србија једина која је увијек поштовала принципе међународног права.

- Све што видимо друго из дана у дан и са истока и запада јесте лицемјерје и свако тумачи међународно право како му одговара и спочитава другима, а највише нама да нешто не поштујемо, док једино ми поштујемо - истиче она.

Коментаришући одликовање једне од држава САД - Ајове премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, Брнабићева каже да је то одликовање једне државе у оквиру САД, а да је занимљивије то што Курти није имао састанке у Бијелој кући или са неким из врха Бајденове администрације.

- То није имао ни до сада и у том смислу мислим да Америка има много више фер однос и искренији став према непоштовању Бриселског споразума од ЕУ која је гарант тог споразума - казала је Брнабићева.

Додала је да су само захваљујући САД и Трамповој администрацији укинуте 100 одсто таксе на робу из централне Србије и подсјетила да је ЕУ то декларативно осуђивала, али ништа више од тога није урадила.

- Никакве консеквецнце није Приштина трпјела. САД су урадиле много више и захваљујући њима су повучене таксе и од тада играју јаснију улогу и много јасније се постављају према кршењу споразума - казала је премијерка Србије.