latinica  ћирилица
17/05/2022 |  10:57 ⇒ 10:59 | Аутор: СРНА

Диздаревић: Чека се одлука о средствима за планирана истраживања

Експертски тим из БиХ за Трговску гору, гдје Хрватска планира да складишти радиоактивни отпад, урадио је пројекте у вези са геолошким, хидролошким и сеизмолошким истраживањима на територији БиХ, али још нема одлуке о средствима неопходним за истраживања, рекао је Срни предсједавајући тима Емир Диздаревић.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

Диздаревић је навео да има информацију да по трећину средстава планирају институције БиХ, Република Српска и FБиХ.

- Експертски тим још нема одлуку, задужење преко којег ће се евентуално расписати јавне набавке и ко ће радити надзор - изјавио је он.

Он је напоменуо да је планирано да дио анализа које се раде у Хрватској, на локацији Черкезовац, буде урађен и на другој страни границе, у БиХ.

Диздаревић је истакао да експерте у Тиму, као и јавност, забрињавања информација да Хрватска на локацији Черкезовац ради бушотине на дубини од 198 метара.

- Став наших експерата је да за збрињавање ниско и средње радиоактивног отпада нису потребне бушотине на тим дубинама. Објашњење из Фонда за финансирање збрињавања радиоактивног отпада је да они желе да буду сигурни и да желе да имају потпуне податке, да буду сигурни у геофизичка истраживања. Наши експерти ће о овој бушотини разговарати са експертима из Хрватске и тражити објашњење - навео је он.

Диздаревић је рекао да Експертски тим информише Савјет министара о активностима у вези са овим проблемом.

- Надам се да ће у што скорије вријеме доћи и одлука у вези са средствима за истраживања како бисмо урадили оно што је планирано с наше стране и како бисмо могли да адекватно пратимо активности, да не каснимо за оним што раде у Хрватској - указао је он.

Диздаревић је рекао да, према информацијама којима располаже, у Хрватској планирају да у наредне двије године спроводе активности у вези са студијом утицаја на животу средину, документом неопходним за добијање дозвола за изградњу објекта.

- Ми желимо да будемо укључени у све активности. Желимо да на вријеме имамо све информације и желимо да урадимо оно што је потребно с наше стране. Како бисмо све то урадили морамо имати средства - нагласио је он.

Диздаревић сматра да грађани, посебно из Новог Града, који је најближи локацији планираној за изградњу складишта радиоактивног отпада, требају да врше притисак на званичне институције БиХ у вези са овим проблемом.

Он је поручио да грађани требају да прате све информације и траже од надлежних да се више укључе и аргументовано дају примједбе било да је ријеч о експертском, правном или међународном нивоу, гдје год постоји могућност.

- На тај начин је потребно дјеловати у вези са овим питањем како би се проактивно дјеловало и Хрватској аргументовано доказало да предвиђена локација није адекватна и да три четвртине потенцијалног негативног утицаја угрожава простор сусједне државе БиХ, највише грађане у Новом Граду - нагласио је Диздаревић.

Он је напоменуо да Експертски тим прати активности које спроводи Хрватска, те да о овом проблему треба радити заједничким снагама и говорити једним гласом и на тај начин покушати ријешити проблем који може настати у будућности ако се овакав објекат успостави на планираној локацији.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", као и постојећи институционални отпад складишти на Трговској гори, на самој граници са БиХ.

На овој локацији планирана је и изградња центра за збрињавање радиоактивног отпада.