latinica  ћирилица
17/05/2022 |  10:57 ⇒ 10:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Отворен фестивал "Наши дани" у Српском народном позоришту

Представом "Заљубљени Шекспир" Београдског драмског позоришта, синоћ је отпочело друго издање мини фестивала "Наши дани" у новосадском Српском народном позоришту, саопштили су организатори.

Публика се у два сата заједно са Шекспиром суочавала са његовом паралишућом уметничком блокадом, његовом новом љубави и инспирацијом, али и тужном судбином да ће та љубав ишчезнути.

Глумац Александар Радојичић који тумачи улогу лорда Васекса истакао је значај овакве сарадње као и да ће ова представа бити добра препорука за нека наредна гостовања у Новом Саду.

- Мислим да је овакав вид сарадње од великог значаја, не само за БДП већ за позоришта из Србије и цијелог региона. Размјена представа и то што публика у Новом Саду може да види београдске представе и обрнуто као и дружење, сарадња, посматрање како се ради у другим позориштима, велико је за нас искуство и значајно је, а мислим да је и за публику супер, да виде нешто ново, неке нове глумце које немају прилику сваког дана да гледају. Драго ми је да представу "Заљубљени Шекспир" имамо прилику да одиграмо пред новосадском публиком - рекао је Радојичић.

Са њим се слаже и директор Драме СНП-а Милован Филиповић који је рекао да је за новосадску публику важно да погледа неке наслове, занимљиве београдској публици, али исто тако и публици из других већих градова региона.

- Ми смо покренули фестивал да бисмо нашој публици показали то што раде друга значајна позоришта у држави, а и да бисмо наш репертоар могли да показујемо публици из других градова. Сам резултат првог фестивала нам је показао да су "Наши дани" пројекат који би требало пажљиво развијати, и већ ове године уз БДП, Новосадско позориште придружила су нам се позоришта из Македоније, Хрватске и БиХ - истакао је Филиповић.

Већ вечерас публика може погледати представу "Цемент Београд" у режији Себастијана Хорвата, која је прошлогодишњи побједник Битефа, док ће последњег дана фестивала, 18. маја бити одиграна представа "Демократија" Вељка Мићуновића.

Мини фестивал "Наши дани" наставиће се почетком октобра у Београдском драмском позоришту када ће Српско народно позориште београдској публици представити своје наслове.