latinica  ћирилица
17/05/2022 |  11:17 ⇒ 13:13 | Аутор: СРНА

Брнабић: Самопроглашено Косово не може у Савјет Европе

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила да од земаља Групе седам и Квинте очекује да не подрже захтјев самопроглашеног Косова за чланство у Савјету Европе, јер Приштина брутално гази људска права и основне постулате демократије за чију промоцију се та организација залаже.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

Брнабићева је оцијенила да је врхунац цинизма то што је Приштина захтјев за чланство у Савјету Европе поднијела у години када је ускратила једно од основних права Србима у јужној покрајини, а то је изјашњавање на референдуму 16. јануара и изборима 3. априла.

Она је указала да ће, ако захтјев Приштине не буде одбачен, онда значити да је оштро саопштење Квинте о недозвољавању гласања Србима на изборима и референдуму само мртво слово на папиру.

Брнабићева је за телевизију "Пинк" истакла да је Србија једина земља која стварно поштује принципе међународног права.

- Све што видимо друго из дана у дан и са Истока и Запада јесте лицемерје и свако тумачи међународно право како му одговара и спочитава другима, а највише нама да нешто не поштујемо, док једино ми поштујемо - истакла је Брнабићева.

Она је навела да Србија већ 82 дана одолијева притисцима који се на њу врше да уведе санкције Русији, те да је "једина земља у Европи која их није увела".

- Огромни су и ужасни притисци и сваки дан су све тежи и све јачи и гори. Али то виде сви наши грађани, ако ни кроз шта друго, онда кроз ове дојаве о бомбама које су постале толико безобзирне и бруталне да таргетирају и децу, школе - рекла је Брнабићева.

Она је констатовала да су и лажне дојаве о постављеним бомбама један вид притиска и због неувођења санкција Руској Федерацији, те истакла да тај притисак долази из иностранства.

- Није нимало наиван и није случајан, већ заиста јако добро припремљен и пажљиво планиран - нагласила је Брнабићева.