latinica  ћирилица
17/05/2022 |  12:12 ⇒ 18:00 | Аутор: РТРС

Вишковић обишао дионицу ауто-пута на Коридору 5Ц; Инвестиција вриједна око 70 милиона евра (ФОТО/ВИДЕО)

Изградња прве дионице Коридора 5Ц кроз Републику Српску приводи се крају. Упоредо се гради и друга, најзахтјевнија дионица кроз Српску, тзв. добојска обилазница од Костајнице до Путниковог брда. На овој дионици гради се мост преко ријеке Босне дужине 330 метара, вијадукт дужине 290 метара и два тунела кроз Путниково брдо дужине два километра. Да радови теку планираном динамиком, у пратњи директора Ауто-путева увјерио се и премијер Радован Вишковић.
Вишковић на градилишту Коридора 5Ц - Фото: Тwitter
Вишковић на градилишту Коридора 5ЦФото: Тwitter

До краја јуна прва дионица Коридора 5Ц биће пуштена у саобраћај. У току су завршни радови, поставља се хабајући слој асфалта, расвјета и наплатна рампа. Свакодневно је на градилишту око 250 радника. Слађан Антић тренутно је ангажован на изради темеља стубова моста преко ријеке Босне.

- Радимо неких 12 сати, од седам ујутро до седам навече. Радимо на припреми за наставак бетонских стубова који ће касније да носе мост - каже Антић.

- У Кладарима ће силазити само они који иду на сјеверу према Модричи, или они који иду локално за Дервенту или та нека насеља. А ово ће бити у сваком случају главни излаз за град Добој - навео је Драгутин Топић, директор Ауто-путева Републике Српске.

Предвиђено је да ова дионица буде завршена до 2024. године, а вриједност је 150 милиона евра. У току су преговарачки поступци за изградњу треће и четврте фазе.

- Oчекујемо до краја 2022.године да у суштини буду изабрани извођачи, потписани уговори и да можемо кренути у изградњу те дионице. Она је била подијељена исто у два лота, али због честих приговора да радимо мале лотове ми смо у договору са нашим Ауто-путевима прихватили да фазу три и четири спојимо у један лот и да то буде један лот од 36 километара. Предрачунска вриједност те инвестиције је 240 милиона евра исто очекујемо да се ради са Европском банком за обнову и развој и са ЕБРД - ом - истакао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Иако цијене грађевинског материјала расту, предсједник Владе каже да до повећања цијене изградње прве и друге дионице кроз Српску неће доћи.

- Mожда не буде довољно 240.000 евра за изградњу дионице три и четири, можда не буде довољно за изградњу тих 36 километара. А ово што се тиче фазе један и фазе два у суштини су уговори на том износу како су потписани и нема клаузула да се било шта мијења унутар уговора - додао је ВИшковић.

Изградњом ауто-пута од Добоја према Вукосављу биће заокружено језгро мреже ауто-путева у Српској. У току љета почеће радови на дионици Рача - Бијељина, која представља везу са Србијом, a радиће се и на ауто-путу према Приједору.