latinica  ћирилица
17/05/2022 |  12:41 ⇒ 12:55 | Аутор: СРНА

Требиње окупило 100 туристичких компанија

У Требињу су се данас окупили представници 100 туристичких компанија из земаља Балкана на конференцији "Јачање регионалних туристичких производа" и том приликом је поручено да је потребно дефинисати законска рјешења ради растерећења привреде.
Конференција "Јачање регионалних туристичких производа" - Фото: СРНА
Конференција "Јачање регионалних туристичких производа"Фото: СРНА

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Ахмет Егрлић рекао је данас у Требињу да све гране привреде имају интерес да се туризам развија.

Он је навео да туризам као кључна грана привреде тражи од доносиоца одлука да дефинишу законске прописе и рјешења ради растерећења привреде.

- Ако погледамо да је у вријеме пандемије туризам био један од најпогођенијих грана, онда нам је ово једно освјежење - навео је Егрлић и подсјетио да земље из региона дају различите видове подстицаја туристичким радницима.

Он је напоменуо да је скуп организован да би се промовисали заједнички туристички потенцијали, умрежиле туристичке агенције из региона и како би покушали креирати јединствен заједнички туристички производ.

Представник Привредне коморе Србије Марко Мандић рекао је да се, заједно са привредним коморама региона, ради на стварању заједничког привредног тржишта.

- Стварање заједничког тржишта је нешто што доноси корист свим нашим компанијама и допринијело би стварању заједничког туристичког регионалног производа - истакао је је Мандић.

Начелник Одјељења за туризам, пољопривреду и предузетништво града Требиња Бојан Вучуревић рекао је да је поменута и дестинација која је побиједила у такмичењу топ-100 дестинација - "Херцеговачка кућа", у којој су повезани мали пољопривредни произвођачи из Херцеговине и која је за четири године оправдала сврху.

Он је додао да је шанса Требиња у производњи здраве хране.

Конференцију је организовала Спољнотрговинска комора БиХ, у сарадњи са коморским инвестиционим форумом региона, с циљем упознавања и умрежавања туристичких радника из БиХ и региона.