latinica  ћирилица
17/05/2022 |  12:58 | Аутор: СРНА

Аган Рамић ослобођен оптужби за ратни злочин у Коњицу

Суд БиХ данас је првостепеном пресудом ослободио некадашњег припадника такозване Армије БиХ Агана Рамића, оптуженог за ратни злочин почињен у Коњицу током 1992. године, уз образложење да Тужилаштво није доказало правну квалификацију која му је стављена на терет.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Оптужница Рамића терети за злочин против човјечности, што, према мишљењу Судског вијећа, није доказано у овом предмету, преноси Бирн.

Рамић је оптужен да је у љето 1992. године у селу Брђани код Коњица, у својству припадника Општинског штаба Територијалне одбране Коњиц такозване Армије БиХ, обучен у униформу ове армије и наоружан, дошао до куће малољетног Синише Живака и тражио од њега да му ухвати јагње.

У оптужници је наведено да је оптужени, када је Живак успио да ухвати јагње, незадовољан јагњетом, почео да удара Живака, а касније су му се придружили и остали припадници Територијалне одбране.

Оштећени се, према пресуди, упућује на парницу по имовинскоправном захтјеву, док се Рамић ослобађа трошкова обавезне накнаде кривичног поступка у овом предмету. На ову пресуду постоји могућност жалбе.