latinica  ћирилица
17/05/2022 |  14:18 ⇒ 14:20 | Аутор: СРНА

Русија иступа из Савјета држава Балтичког мора

Русија је званично одлучила да иступи из Савјета држава Балтичког мора, саопштило је руско Министарство спољних послова.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

У саопштењу се наводи да је руски министар спољних послова Сергеј Лавров о одлуци Русије обавијестио високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља, као и Секретаријат Савјета држава Балтичког мора, као одговор на непријатељске поступке.

- Упоредо с тим, Федерална скупштина Руске Федерације одлучила је да иступи из Парламентарне конференције Балтичког мора - истиче се у саопштењу.

Из Министарства је наглашено да одлука неће утицати на присуство Русије у региону, јавио је ТАСС.

- Покушаји да се наша земља одгурне од Балтика осуђени су на пропаст. Наставићемо да радимо са одговорним партнерима, да одржавамо догађаје у вези са кључним питањима развоја Балтичке регије – нашег заједничког насљеђа и да штитимо интересе наших земљака - поручили су из Министарства.

Министарство наглашава да је тренутна ситуација у Савјету иде на савјест оних који су уништили темеље те организације.

Према тексту саопштења, ситуација у Савјету се погоршава, чланице НАТО-а и ЕУ у оквиру организације одбиле су једнак дијалог и принципе на којима је створена та балтичка регионална структура и постепено претварају Савјет у инструмент за антируску политику.

У саопштењу се скреће пажња на доношење противзаконитих и дискриминаторних одлука, којима се крши правило консензуса, Русији је забрањено учешће у Савјету и његовим пројектима, док је Бјелорусија суспендована као посматрач.

Министарство напомиње и то да су западне државе монополизовале Савјет ради сопствених коњунктурнихциљева, те да се не виде изгледи за враћање нормалног рада Савјета, који "све више тоне у русофобију и лажи".

- Даље присуство наше земље у Савјету сматрамо бесмисленим и контрапродуктивним. Русија неће учествовати у претварању организације у још једну платформу да активности саботаже и "западне таштине" - додаје се у саопштењу.