latinica  ћирилица
17/05/2022 |  15:00 ⇒ 15:47 | Аутор: СРНА

За подршку пољопривредном сектору обезбијеђено 99 милиона КМ

Влада Републике Српске до сада је, од почетка године, обезбиједила укупно 99 милиона КМ за подршку пољопривредном сектору, а у наредном периоду биће донесене нове мјере подршке за ппроизвођаче млијека, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић.
Пашалић у Ламинцима код Градишке - Фото: СРНА
Пашалић у Ламинцима код ГрадишкеФото: СРНА

Пашалић је рекао да је до сада обезбијеђено 75 милиона из аграрног буџета и додатна 24 милиона из Компензационог фонда.

Он је током посјете привредном друштву Зеленгај у Ламинцима код Градишке рекао да ово друштво, које је у власништву Ранка Сарајлића и његове породице, има једне од највећих фарми свиња и јунади у Републици Српској гдје се користе најсавременије системи за исхрану стоке, улаже у изградњу додатних капацитета за складиштење житарица, а планирана је и набавка дрона за заштиту усјева.

- Уназад четири године сви пољопривредници који су инвестирали у производњу су подржани од Владе Српске и ресорног министарства и тако ћемо и наставити у наредном периоду - додао је Пашалић.

Сарајлић је појаснио да на фарми тренутно има 400 грла јунади и 1.600 свиња, да се бави ратарском производњом и прерадом житарица, те истакао да пољопривредници властитим снагама и уз подршку Владе Српске успијевају ријешити проблеме у овом сектору.

Према његовим ријечима, подстицају су увијек добродошли и значајни, али кључни проблем остаје заштита домаће производње на нивоу заједничких органа власти на нивоу БиХ.

Пашалић је данас посјетио и повртара Николу Лакића у Кукуљама код Српца, за кога је истакао да је примјер успјешног младог човјека, који је завршио пољопривредни факултет и одлучио да знање примијени у властитој производњи поврћа.

Влада Републике Српске и Министарство су и Лакића подржали приликом набавке механизације, система за наводњавање и других инвестиција.

Лакић је ове године поврћем засијао 12 хектара земљишта, од чега највише лука, пет хектара, а остало је лубенице и салата.

- Подршка ресорног министарства значи много, јер субвенционишу набавку механизације и друге инвестиције са 30 одсто укупне вриједности - нагласио је Лакић.

Директор Агенције за аграрна плаћања Предраг Сладојевић, који је са Пашалићем посјетио пољопривреднике, навео је да је из аграрног буџета за ову годину исплаћено 13,6 милиона КМ, а из Компензационог фонда 2,4 милиона за подршку произвођачима воћа и поврћа и 1,4 милиона КМ за товљаче свиња.