latinica  ћирилица
17/05/2022 |  15:28 ⇒ 18:19 | Аутор: РТРС

Инаугурисана четири нова члана АНУРС (ВИДЕО)

Зоран Арсовић, Зоран Говедар, Ранко Шкрбић и Сњежана Пејичић нови су чланови Академије наука и умјетности Републике Српске, који су инаугурисани данас на свечаној сједници у Бањалуци.
Свечана сједница АНУРС - Фото: РТРС
Свечана сједница АНУРСФото: РТРС

Циљ је да ова институција буде интернационализована, рекао је предсједник АНУРС-а Рајко Кузмановић и истакао да су нови чланови, који су изабрани међу више од 20 кандидата, показали посвећеност у свом послу и научном раду.

Он је навео да је Арсовић професор филозофије, Говедар стручњак за пољопривреду и шумарство, Шкрбић угледни медицински радник, а Пејичићева ендокринолог.

- Врло оштро и селективно примамо нове људе, јер нам нису потребни академици који хоће само да се заките титулом. Потребни су нам они који могу да стану на браник науке и буду носиоци послова које на том пољу данас ми старији носимо - рекао је Кузмановић.

Такође је предстваљено и девет иностраних чланова Академије, међу којима је и Драган Станић, предсједник Матице српске у Новом Саду.

Кузмановић је напоменуо да тренутно имају 38 иностраних чланова и сви они су се показали и доказали да су борци за науку, технику, технологију и да су носиоци идеје Републике Српске у иностранству.

Један од нових иностраних чланова Академије је и Драган Станић, предсједник Матице српске у Новом Саду, рекао је да му је велика част што је нови члан, али и обавеза у будућем раду.