latinica  ћирилица
17/05/2022 |  15:44 ⇒ 15:48 | Аутор: СРНА

Фоча: Спасени њемачки туристи

Спасиоци и рафтери из Фоче и Плужина послије вишечасовне потраге пронашли су двоје њемачких туриста који су испали из кајака на ријеци Тари и раздвојили се, тако што је супруг испливао на лијеву обалу у Црној Гори, а супруга на стијену у близини десне обале, која припада БиХ.
Фоча: Спасени њемачки туристи - Фото: СРНА
Фоча: Спасени њемачки туристиФото: СРНА

Из фочанске Цивилне заштите саопштено је да је потрага за туристима из Њемачке, шездесетшестогодишњим М.Р. и његовом три године млађом супругом Е.Д. покренута синоћ око 21.00 час, а да су се супружници након исцрпљујуће ноћи поново састали јутрос око 5.00 часова.

Црногорски рафтери из кампа "Граб" пронашли су лице М.Р. и предали га Служби за заштиту и спашавање из Плужина, док је на другој обали потрага за његовом супругом потрајала готово до поноћи.

У потрази су учествовали припадници Цивилне заштите и Спелеоспасилачке службе из Фоче, рафтери из Рафтинг центра "Тара рафт" и мјештани.

Туристкињу из Њемачке је око 23.30, исцрпљену, промрзлу и дезоријентисану, пронашла екипа "Тара рафта" на локалитету Борови, на једној стијени у близини обале.

Услиједила је евакуација по неприступачном терену, у чему су учествовали заједно рафтери и припадници Цивилне заштите и Спелеоспасилачке службе, а затим транспорт до граничног прелаза на Шћепан Пољу.

Из Цивилне заштите захвалили су се Рафтинг центру "Тара рафт" на, како су истакли, веома добро одрађеном и напорном послу.

- И кроз ову акцију спасавања, службе из Плужина и Фоче показале су као и до сада одличну сарадњу и координацију с циљем веће безбједности туриста који долазе на ријеку Тару - навели су из Цивилне заштите.

Туристи из Њемачке спуштали су се, без пратње водича, са локалитета Ђурђевића Тара у Црној Гори.