latinica  ћирилица
17/05/2022 |  15:48 | Аутор: СРНА

Путин: Покушај увођења санкција из политичких разлога

ЕУ покушава да уведе санкције руском нафтном и гасном сектору "апсолутно из политичких разлога" и под притиском САД, рекао је данас руски предсједник Владимир Путин.
Владимир Путин (Фото: МИД России) - Фото: Facebook
Владимир Путин (Фото: МИД России)Фото: Facebook

Путин је у обраћању на састанку са званичницима о развоју нафтне индустрије рекао да су западни политички лидери спекулисали "о апсолутно природној забринутости многих људи на планети поводом климатских питања" и умањили значај традиционалних угљоводоничних извора енергије, а истовремено прецијенили учинак улоге алтернативне енергије.

Он сматра да је то допринијело садашњој енергетској кризи, за коју западни званичници сада покушавају да окриве Русију, преноси "Спутњик".

- Видимо данас да, из апсолутно политичких разлога и због својих амбиција, под притиском свог америчког господара, европске земље уводе све више санкција на тржишту нафте и гаса. Све то изазива инфлацију и, умјесто да признају своје грешке, траже кривца на другом мјесту - изјавио је Путин.

Брисел покушава да уведе нови, шести пакет санкција против Москве поводом кризе у Украјини, а мјере обухватају ембарго на руску нафту.

Мађарска се успротивила овој мјери и захтијева надокнаду поредећи економске посљедице усљед хипотетичких губитака руских енергената са "атомском бомбом".