latinica  ћирилица
17/05/2022 |  16:17 ⇒ 21:15 | Аутор: РТРС

Додик поручио Џаферовићу: Све сте прекршили и обесмислили, поднесите оставку! (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је на данашњој сједници Предсједништва да је пракса унилатералног дјеловања, која је успостављена Предсједништву, апсолутно недопустива и да се на тај начин крше све процедуре, те да има елементе кривичне одговорости и да ће као члан Предсједништва дјеловати у складу са предвиђеним процедурама.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

Аудио транскрипт данашње сједнице Предсједништва, који је у посједу Телевизије Републике Српске, открива на моменте бурну расправу Додика и Џаферовића.

Додик је оптужио Џаферовића за неусаглашени иступ на сједници Савјета безбједности УН. То су били приватни, а не званични ставови БиХ и злоупотреба позиције предсједавајућег, рекао је Додик.

Стенограм са дијела данашње сједнице:

ДОДИК: Осврнућу се на рад Предсједништва и праксу да се спољнополитичка питања рјешавају мимо одлука Предсједништва и да се унилатералним дјеловањем покушавају ријешити многа питања која нису усаглашена.

У овом записнику, зато и протестујем, не видим нигдје одлуке које су омогућиле наступ предсједавајућем Предсједништва у Савјету безбједности и понашање амбасадора који су самостално без одлука Предсједништва дали подршку одређеним актима и документима.

Имајући у виду да је у овом времену најважније спољнополитичко питање однос према рату у Украјини и да Предсједништво није усвојило ниједан став, ниједан закључак који би омогућио да се БиХ придружи било којој тачки дневног реда. Политичка карикатура је чињеница да се позива на неку стратегију која одлучује о генералним стварима, да се појединачна тачка дневног реда у записнику нигдје не види, а БиХ покушава да пошаље поруку да је у томе учествовала.

Желим да се констатује да Предсједништво никада није донијело ниједан акт ни закључак који би дао право амбасадорима у УН и другим мултилатералним организацијама да се придруже политикама које су у том погледу ишле.

С друге стране, предсједавајући је боравио у УН и на сједници Савјета безбједности иако то није било у складу са одлуком Пресједништва која је била обавезна чиме је прекршио Пословник о раду и низ закона који регулишу спољну политику у БиХ, прије свега чињеницу да Предсједништво мора да доноси одлуку у складу са законом и Пословником о раду.

Пракса коју сте увели је погубна за БиХ и говори о краху институција у БиХ. Она неће одвести далеко укупне политике које можда на почетку вама дјелују да дају неке резулатате, али у сваком случају ова врста понашања апослутно је недопустива, представља кршење основних аката на којима се заснива и спољна политика БиХ и функционисање свих органа у систему спољне политике, а у том погледу и Пословник о раду Предсједништва.

Да би се могли износити ставови пракса која је била до сада значи да Предсједништво може одлучити да предсједавајући или један од чланова Предсједништва може отићи на неки састанак, али ако је то у име Предсједништва онда се прије тог састанка морају договорити ставови који су заједнички и који се могу само на тај начин презентовати.

Видљиво је да у овом понашању видимо само афирмацију једних политичких ставова који нису усаглашени у Предсједништву и нису могли да буду ставови БиХ.

Вјешто се користи прилика да се острашћеност коју видимо на међународној сцени искористи како би се побрали неки мали аплаузи, али суштински оно што видимо јесте урушавање саме конфигурације Предсједништва и механизма спољне политике што је недопустиво, ја то осуђујем и тражим одговорност за тако нешто.

У сваком случају мислим да ту праску треба што прије прекинути. Био сам на свим сједницама и нигдје немамо ниједну одлуку о томе а записник је мањкав у том дијелу и он само може да буде доказ да је све што говорим тачно.

Ја сам боравио у Бриселу на састанку и вечери коју је организовао комесар за спољна питања и безбједност и желим да вас обавијестим да сам био на билатералном ссатанку са Борељом и његовим тимом. Они су сви усмјерени ка једној теми а то је Русија и рат у Украјини, шести и седми пакет санкција. То је била тема као и тражење да се Балкан солидарише с тим и да буквално прати политику ЕУ на том плану.

Ја сам предочио оно што мислим да је истина а то је да Предсједништво о томе нема став, да смо задржали неутралан став и све акције које су у том погледу предузете су апсолутно ништавне и не могу да буду предмет имплементације све док Предсједништво не донесе ту одлуку.

ЏАФЕРОВИЋ: Тачно је да сам боравио у Савјету безбједности након што сам обавијештен да предсједавајући Савјета министара жели да присуствује сједници. БиХ представља амбасадор у Савјету безбједности и предсједавајући Предсједништва. Прочитајте Члан 6 Пословника о раду у којем се каже чији је основни задатак да представља Предсједништво и БиХ и ако нађете било шта супротно уставу, закону и политикама које смо утврдили, онда ми то кажите.

ДОДИК: Ви сте промашили у свему, господине Џаферовићу. Ако хоћете да се бавимо нормално овим послом, очекујем да сте педантни и онда сте морали да прочитате Члан 6 став Г који каже да предсједавајући заступа усаглашене ставове Предсједништва, а шта сте Ви заступали!? Хоћете да прочитате тај члан? Ово ми дјелује као неки немушти излаз из свега овога. Ви мијењате уставну праксу уопште и праску рада Предсједништва. То није фер.

То што Ви имате жељу за неким успјехом то је нека друга прича, овдје пише да је једини који представља БиХ Предсједништво, а не предсједавајући и да предсједавајући може, као и сваки члан Предсједништва на таквим састанцима на којима сте Ви била да представља усаглашене ставове о значајним питањима пред јавншоћу, институцијама, иностранству гдје три члана не могу заједно да присуствују.

Значи све сте прекршили и хоћете нама сада да подвалите да сте Ви Марија Дјева. Е, нисте. Узмите и погледајте Устав и Пословник о раду шта пише. Ви сте прекршили Пословник и дјеловали сте унилатерално и нисте заступали ставове Предсједништва. Немојте да подваљујете нама и јавности ту врсту приче. Прочитајте Пословник о раду и Устав добро, Ви сте правник, ја нисам.

Морате се придржавати онога што пише у Пословнику о раду гдје је јасно наведено да представљате Предсједништво и заступате заједничке ставове! Ви сте срушили Предсједништво, Ви га рушите. Обесмислили сте га. Прекршили сте све што сте могли прекршити. Ви нисте ништа више изнад нас двојице. Ја нигдје нисам поступио овако као Ви, Ви ћете срушити све што можете срушити у БиХ својим понашањем. Ја се никада не понашам тако. Ви имате одређену политику своје партије коју овдје спроводите а то импутирате другима.

Господине Џаферовићу, најбоље је да поднесете оставку. Све сте прекршили што се могло прекршити. Вријеме је да покажета да сте одговорни ако хоћете БиХ како треба. Али пошто Ви хоћете земљу само по својим узансама то је неко друго питање. Ја разумијем шта Ви радите али то Вам неће проћи зато што овдје пише да Ви нисте у праву и да нисте поступили како треба. То што сте Ви мислили да ће Тегелтија урадити нешто или неће, само је Ваш изговор И на крају да је он отишао а Ви нисте, заступао би БиХ више него што сте Ви заступали. Ви сте је срушили на овај начин.

Зашто се нисте реферисали тамо на многе елементе кршења Дејтонског споразума? У програму Ваше странке ни нема Дејтонски споразум већ рушење дејтонске структуре и Ви као предан члан те странке то и радите.

Што се нисте реферисали на многе изјаве које су дошле од ваших партијских сарадника и партијског шефа да 'неће мањина управљати већеним', или 'сама је срећа да су џамије пуне а млади који долазе тамо су гранат за БиХ'? Је ли то БиХ коју Ви хоћете?! Ви мислите ми то не видимо на начин на који ја говорим. Прекршили сте пословник и поднесите оставку то је једино што можете да урадите.

Сада на лицемјеран начин покушавате да изађете из замке у коју сте сами упали. Ово је Предсједништво и тачно пише како можете да радите, а то што сте Ви члан СДА, тамо радите шта хоћете али немате право да у име Предсједништва то радите. Ви сте БиХ довели у ситуацију преко које се неће прећи лако."

РТРС/СРНА