latinica  ћирилица
17/05/2022 |  16:18 ⇒ 18:14 | Аутор: СРНА

Беванда упозорио на незаконитост одлуке о финансирању избора

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда сматра да одлука о издвајању средстава за одржавање општих избора о којој се данас изјашњавао Савјет министара на ванредној телефонској сједници није у складу са Законом о финансирању институција БиХ.
Вјекослав Беванда - Фото: СРНА
Вјекослав БевандаФото: СРНА

- Законом је прописано да Савјет министара може донијети одлуку у случају привременог финансирања, али никако из ових предложених извора, односно акумулираних прихода - навео је Беванда у писаној изјави медијима.

Беванда је нагласио да је Министарство финансија и трезора упозорило на незаконитост такве одлуке у свом мишљењу које је данас било пред министрима као саставни дио материјала за сједницу, те оцијенио да њено предлагање излази из сфере професионалног, а улази у сферу политикантства.

Он је појаснио да је у мишљењу све децидно наведено, али "очито да закон и законито поступање нису били приоритет код предлагања овакве одлуке".

- Позив за данашњу сједницу стигао је јутрос, што је резултат политичког притиска којем су подлегли управо они који су већ 18 мјесеци успоравали процесе, прво за доношење буџета за 2021. годину, а потом и Глобалног оквира фискалне билансе и политика у БиХ, за шта је требало девет мјесеци - истакао је Беванда.

Беванда је навео да није желио да улази у јавне полемике, нити је желио ићи испод нивоа непримјерене функцији коју обавља, као ни личних убјеђења, али је "постао предмет прогона и хајке".

- Нажалост, живимо у друштву у коме одговорност, стручност и знање често губе борбу са сировом моћи и агресијом. Све то потврђују невиђена хајка, подметања и манипулације чији предводник је Централна изборна комисија БиХ, инструисана од својих политичких ментора који су ових дана изишли на отворену сцену сијући невиђене количине лажи, сплетки и, слободан сам рећи, отворене мржње - нагласио је Беванда.

Министар финансија и трезора поручио је да ће, упркос свему, свој посао радити у складу са Уставом и прописима који то дефинишу, увјерен да је то једини пут и начин дјеловања у БиХ.