latinica  ћирилица
17/05/2022 |  16:25 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Одлука Предсједништва БиХ: За Љубиње и Столац по милион KM помоћи

Предсједништво БиХ донијело је данас одлуку да се из Буџета институција БиХ за Љубиње и Столац издвоји по милион КМ за помоћ у санацији штета изазваних земљотресом.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

Предсједништво БиХ је на сједници донијело одлуку да се за породицу Елмире Сефо, која је погинула у земљотресу у Стоцу, издвоји 50.000 КМ.

За реализацију ове одлуке задужен је Савјет министара, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Предсједништво БиХ прихватило је позив генералног секретара УН Антонија Гутереса за учешће на међународном састанку "Стокхолм +50: здрав планет за просперитет свих-наша одговорност, наша прилика" који ће бити одржан у Стокхолму, 2. и 3. јуна.

У саопштењу се наводи да је прихваћен и позив предсједника Сјеверне Македоније Стеве Пендаровског за учешће на "Преспанском форуму за дијалог", који ће бити одржан у Охриду, од 16. до 18. јуна.

Предсједништво БиХ подржало је номинацију БиХ за чланство у Међувладином одбору за очување нематеријалне културне баштине /УНЕСКО/.

На сједници је усвојен Извјештај о имплементацији Споразума о субрегионалној контроли наоружања и раду Субрегионалне консултатитвне комисије у 2021. години.

У саопштењу се наводи да је Предсједништво БиХ одобрило закључивање Меморандума о разумијевању између Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ /ФИПА/ и Агенције за промоцију извоза Мађарске /ХЕПА/, непрофитног приватног дионичког друштва ограничене одговорности.

Донесене су одлуке о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања споразума између Савјета министара и Владе Србије о утврђивању граничне процедуре за жељезнички гранични прелаз Брасина – Зворник, споразума између Савјета министара и Владе Бахреина о ослобађању од виза за носиоце дипломатских, службених и специјалних пасоша, за споразум између Савјета министара и Владе Хрватске о реконструкцији моста Брчко-Гуња, те споразум са Владом Либанске Републике о реадмисији лица која бораве без дозвола.

На сједници је донесена и одлука о прихватању више међународних споразума, међу којима је и Споразум о слободној трговини између држава Европског удружења слободне трговине и БиХ.