latinica  ћирилица
17/05/2022 |  18:19 ⇒ 18:29 | Аутор: ТАНЈУГ

САД: Саслушање о НЛО-има, прво послије више од 50 година (ВИДЕО)

Прво јавно саслушање у америчком Конгресу о случајевима опажања Неидентификованих летећих објеката (НЛО) у САД, одржава се послије више од 50 година.
Скот Бреј представља видео са летећим феноменом (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Скот Бреј представља видео са летећим феноменом (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Дуго очекивано свједочење двојице високих војних званичника задужених за испитивање очевидаца биће пажљиво праћено након деценија тајности, преноси Би-Би-Си.

Двојица званичника који свједоче су Роналд Мултри, највиши обавјештајни званичник Пентагона, и Скот Бреј, замјеник директора морнаричке обавјештајне службе.

Званичници ће на јавној расправи описати напоре САД да истраже необјашњиве ваздушне појаве (УАП), што је владин назив за НЛО.

- Амерички народ очекује и заслужује да њихови лидери у влади и обавјештајним службама озбиљно процијене и реагују на све потенцијалне ризике националне безбједности - посебно оне које не разумијемо у потпуности - рекао је члан Представничког дома Андре Карсон.

Након јавне расправе, комисија ће одржати тајну сједницу са посланицима.

Уочи саслушања, научници и стручњаци су написали нацрт питања која би посланици требало да поставе свједоцима.

- Ако могу да потврде НЛО у свемиру, ући ће у историју и помоћи да се елиминише читава категорија потенцијалних објашњења која имају везе са атмосферским феноменом, кинеским фењерима, цивилним дроновима - написао је Мелон на свом блогу.

Фасцинација јавности летећим тањирима, ужареним свјетлима и ванземаљским летјелицама траје већ генерацијама, а посљедње јавне расправе о овом питању започеле су 1966. године, када је републикански конгресмен и будући предсједник САД Џералд Форд сазвао неколико саслушања како би се разговарало о виђењима НЛО-а након оног у Мичигену које је посматрало преко 40 људи, укључујући десетак полицајаца, наводи Би-Би-Си.

Прошлог децембра, демократе су успјеле да у годишњи закон о овлашћењима у вези са националном одбраном, који је потписао Џозеф Бајден, укључе правни акт који обавезује војску да успостави сталну канцеларију за истраживање УАП-а под називом Група за идентификацију ваздушних објеката и синхронизацију управљања, наводи британски јавни сервис.