latinica  ћирилица
17/05/2022 |  20:35 ⇒ 18/05/2022 | 07:20 | Аутор: РТРС

Тегелтија у Вашингтону: За БиХ важан нови аранжман са ММФ-ом (ВИДЕО)

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да је за БиХ важан нови аранжман са ММФ-ом јер у условима глобалне кризе долази до раста камата и цијене капитала на свјетском тржишту, а ММФ може да понуди БиХ много повољнија средства која су потребна за финансирање пројеката.
Тегелтија у Вашингтону - Фото: РТРС
Тегелтија у ВашингтонуФото: РТРС

Тегелтија је данас у Вашингтону разговарао са представницима Свјетске банке и Међународног монетарног фонда, истичући након састанка да је за БиХ најважније питање ових разговора управо нови аранжман са ММФ-ом.

Он је навео да су ови састанци важни са становишта разговора о глобалној кризи изазваној растом цијена енергената и цијена хране, што је довело до инфалције у свим земљама.

Тегелтија је истакао да су процјене да ће 2022. бити година негативних трендова у свим економијама у свијету, а као посљедица цијене енергената и хране, али са очекивањем да би крајем године могло да се разговара о опоравку свјетске, али и појединачних привреда.

Он је навео да је сарадња са Свјетском банком јако добра, додајући да је на данашњем састанку инсистирао на важности улагања у пројекте енергетике и јавне инфраструктуре.