latinica  ћирилица
17/05/2022 |  22:49 | Аутор: СРНА

"Представљање града Приједора" у Новом Саду

Манифестација под називом "Представљања града Приједора" почела је вечерас изложбама у Новом Саду.
"Представљања града Приједора" у Новом Саду - Фото: СРНА
"Представљања града Приједора" у Новом СадуФото: СРНА

Програм "Представљање града Приједора" трајаће до 24. маја у Ликовном салону и на Трибини младих Културног центра Новог Сада.

Почетак манифестације су озваничиле изложба чланова Удружења ликовних умјетника Приједора и изложба у организацији Музеја Козаре посвећеној историји ликовног стваралаштва у Приједору.

Члан Градског вијећа за културу Новог Сада Далибор Рожић рекао је на отварању да су два града везана нераскидивим спонама, а да ће на овај начин приближити Новосађанима есенцијални део живота који се одвија у Приједору.

Он је навео да ће Нови Сад увијек подржати културну размјену са градовима Републике Српске.

- Србија и Република Српска су једно и увијек ће то бити, без обзира на формално-правне оквире који нас одређују - закључио је Рожић.

На церемеонији отварања обратила се и начелница Одјељења за друштвене дјелатности града Приједора Моња Касаловић.

У оквиру "Представљања Града Приједора" биће одржано предавање "Археолошка истраживања у долини Сане" кустоса Даниеле Радосавац, промоција публикација Музеја Козаре односно програма "Године страдања 1941/42" кустоса Ведране Адамовић, као и програм "Етнолошка истраживања на подручју Приједора" кустоса Марије Радаковић.

Завршница манифестације биће у знаку туристичке промоције Приједора, која ће бити одржана 24. маја у новосадском Ликовном салону.