latinica  ћирилица
18/05/2022 |  08:50 ⇒ 08:50 | Аутор: СРНА

ХДЗ БиХ: Подршка Бевандином ставу да се не издвоји новац за изборе

ХДЗ БиХ подржао је данас став министра финансија и трезора у Савјету министара Вјекослава Беванде да не постоје услови да Савјет министара издвоји новац за финансирање октобарских општих избора у БиХ.
ХДЗ БиХ - Фото: илустрација
ХДЗ БиХФото: илустрација

Из ове странке оцјењују да су јавни и медијски притисци на Беванду у вези са обезбјеђивањем средстава за финансирање октобарских општих избора кулминирали нескривеним позивом на кршење закона.

Такви покушаји, сматрају у овој странци, недвосмислено се могу квалификовати као рушење правне државе и владавине закона.

- Вишемјесечни спинови према јавности дошли су до врхунца након одбијања хрватских министара у Савјету министара да учествују у таквим радњама који додатно урушавају политички систем - наводе из ХДЗ-а, питајући гдје су представници тих политика који посљедњих 17 мјесеци блокирају регуларне процедуре усвајања буџета БиХ и блокирају договор о Изборном закону.

Беванда је изјавио да је законом прописано да Савјет министара може донијети одлуку о издвајању средстава за изборе у случају привременог финансирања, али никако из акумулираних средстава, што је ХДЗ БиХ, чији је Беванда кадар, данас јасно подржао.