latinica  ћирилица
18/05/2022 |  09:09 ⇒ 12:16 | Аутор: РТРС

Алумина утростручила добит у прошлој години (ВИДЕО)

Највећа зворничка компанија Алумина наставила је позитиван тренд пословања.
Алумина - Фото: РТРС
АлуминаФото: РТРС

Прошла година била је једна од најпрофитабилнијих за зворничку компанију и уједно најбоља од покретања стечаја у фабрици глинице Бирач.

Компанија је остварила добит од 17,6 милиона марака, показује финансијски извјештај овог предузећа.

Алумина је лани у односу на 2020. годину имала скоро три и по пута већу добит и знатно веће приходе. Укупни приходи компаније износили су 287,8 милиона марака, уз остварену добит од 17,6 милиона.

Годину раније приходи Алумине износили су 213,7 милиона, а добит 5,1 милион марака.

2021. година је била година гдје су се параметри у пословању вратили у односу на 2018. и 2019., приходи од продаје су на нивоу те двије године, каже директор Сектора за економику и финансије у Алумини Владимир Крстић.

- Сами токови и продаје и наплате и уопште пословања су били такви да је добит која је остварена највећа од момента отварања стечаја 2013. године. Искористили смо ситуацију где су сировине биле, са аспекта 2022. и околности у којима сад послујемо изузетно повољне и могућност њихове набавке у адекватном временском року је била извесна - истиче Крстић.

Из компаније поручују да су плаћени сви порези и доприноси, а да је истовремено и повећана просјечна плата. Водило се рачуна и о инвестицијама.

- Основно обележје пословања у 2021. години јесте смањивање обавеза према банкама по основу кредита, камата. Предузеће више нема ни једну обавезу која је доспела, а није плаћена. Не постоје у нашим билансима законске затезне камате. Што се тиче обавеза према добављачима, немамо доспеле обавезе на дан пресека – каже Крстић.

Актива Алумине надмашује укупну пасиву Алумине, поручује Крстић.

- Резултат је важан у смислу адекватног балансирања самих прихода и расхода који се генеришу у нашем пословању и веома комплексним процесима, сад и додатно комплексним околностима везано за догађаје у Украјини, који су такви да ми не можемо да предвидимо ни средњорочно, а камо ли дугорочно кретање цена сировина. Ту примарно мислим на кретање цена гаса и лужине, као две улазне компоненте.Овај резултат који је остварен јесте додатна сигурност и за производни процес и за све повериоце које Алумина има, почевши од банака, добављача, запослених и на крају свих признатих потраживања у Бирачу у стечају – истиче Крстић.

Алумина је ове године запослила 30 нових радника, а према најавама менаџмента компаније, до краја године, у складу са приоритетима и потребама, биће запослено још око 100 радника.