latinica  ћирилица
18/05/2022 |  09:42 ⇒ 09:42 | Аутор: СРНА

Интеграција Западног Балкана у ЕУ у интересу Прага и Беча

Чешки премијер Петр Фијала и аустријски канцелар Карл Нехамер поручили су да је интеграција земаља Западног Балкана у ЕУ у интересу Чешке и Аустрије, објавио је данас портал "Еурактив".
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Фијала и Нехамер састали су се јуче у Прагу и разговарали о ситуацији на Западном Балкану, укључујући у БиХ.

- Свјетска јавност је сконцентрисана на сукоб у Украјини, док се Балкану не даје толико пажње - изјавио је Нехамер након састанка.

Аустријски канцелар скренуо је пажњу и на "веома напету" ситуацију у БиХ.

Нехамер је рекао да је потребна пажња ЕУ и да не би волио да се Балкан осјећа као да је Унија заборавила на кандидатуру земаља региона за приступање европском блоку.

Фијала је потврдио да је питање западног Балкана од великог значаја за долазеће предсједавање Чешке Европском савјету.

Праг размишља о организовању самита о западном Балкану када преузме ротирајуће предсједавање Европском савјету у јулу, мада ће то зависити од тога да ли ће Француска, која тренутно предсједава Савјету, спровести план за организовање састанка.

- Земље Балкана суочене су са низом захтјева Европске комисије. Кључно је за обје стране да се овдје види јасан и поштен приступ - рекао је Фијала.

Он је нагласио да ЕУ што прије треба да дозволи Украјини статус кандидата за приступање блоку, уз напомену да се у том процесу морају испунити сви потребни услови