latinica  ћирилица
18/05/2022 |  10:05 ⇒ 10:06 | Аутор: СРНА

Милуновић: Пензиони систем Српске стабилан

Влада Републике Српске је спроведеном реформом учинила стабилним пензиони систем, што се огледа у редовној исплати пензија, изјавио је министар рада и брачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.
Душко Милуновић - Фото: СРНА
Душко МилуновићФото: СРНА

Милуновић је навео и да је структура пензија позитивно измјењена на начин да је све већи број старосних пензија на уштрб инвалидских и породичних, што није био случај у ранијем периоду.

- Република Српска чини све да заштити пензионере и обезбјеђује редовно и ванредно усклађивање пензија сваке године. Редовно је законска обавеза, а ванредно када се укаже могућност - рекао је Милуновић новинарима у Теслићу, гдје присуствује сједници Управног одбора Удружења пензионера Републике Српске.

Он је подсјетио да су од почетка године редовним и ванредним усклађивањем пензије увећане за 14 одсто.

Милуновић је указао на изванредну сарадњу са Удружењем пензионера Српске за чије чланове је ове године обезбијеђено 500.000 КМ за бањску рехабилитацију.

Он је навео да ресорно министарство подржава и друге активности пензионера, између осталог, финансијски подржава организовање шаховског турнира.

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Ратко Трифуновић каже да су у посљедњих осам мјесеци пензије увећане за скоро 18 одсто, што је ријеткост у односу на земље окружења.

- Све наше активност су благовремно и правовремно подржане од Владе и ресорног министарства и ми своје активност успјешно спроводимо захваљујући њиховој активности - рекао је Трифуновић, који је за успјешно сарадњу захвалио и Фонду пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске

Предсједник Скупштине Удружења пензионера Слободан Брдар каже да ће, захваљујући повећању износа за бањску рехабилитацију, ове године то право искористити око 1.000 корисника.