latinica  ћирилица
18/05/2022 |  10:20 ⇒ 10:20 | Аутор: СРНА

Вучић: Београд за мирно рјешавање спорова

Предсједник Србије Александар Вучић примио је данас акредитивна писма новоименованог амбасадора Украјине Володимира Толкача и навео да се Србија, у складу са сопственом досљедном политиком, залаже за мирно рјешавање спорова, те да у том смислу подржава све напоре који су усмјерени на преговоре.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

Вучић је изразио жаљење због ситуације у Украјини, те упознао Толкача са ставовима Владе Србије и Савјета за националну безбједност, саопштено је из Службе за сарадњу са медијима предсједника Србије.

Предсједник Србије нагласио је да је Београд привржен поштовању начела територијалног интегритета и суверенитета држава, као једног од основних принципа међународног права садржаног у Повељи УН, те да у том смислу уважава територијални интегритет Украјине.

Вучић је нагласио да је и Србија изложена непринципијелном ставу дијела свијета када је ријеч о једнострано проглашеној независности Косова и захвалио Украјини на поштовању територијалног интегритета Србије.

Истичући да је Србија цивилима избјеглим из Украјине обезбиједила најбоље могуће услове, као и сва права на боравишне и радне дозволе, у складу са правилима земаља ЕУ, чак и на вишем нивоу, Вучић је најавио скору посјету овим избјеглицама заједно са Толкачем.

Вучић је најавио и да ће Србија учествовати у обнови градова у Украјини.

Предсједник Србије нагласио је да двије државе имају могућности да развијају сарадњу у различитим сферама од обостраног интереса и нагласио потребу да се настави рад на јачању економских односа, чим то ситуација буде дозволила.

Украјински амбасадор Толкач захвалио је за хуманитарну помоћ коју Србија пружа угроженим украјинским цивилима, као и за финансијску помоћ.