latinica  ћирилица
18/05/2022 |  10:42 ⇒ 14:17 | Аутор: РТРС

Милић: Мајска пензија по новом систему обрачуна

Након што је Фонд за пензијско-инвалидско осигурање Републике Српске прешао на нови систем обрачуна пензија, већ од 26. маја почеће се са обрадом мајске пензије како би све било спремно за њену исплату.
Младен Милић - Фото: РТРС
Младен МилићФото: РТРС

Директор Фонда ПИО Младен Милић указао је на значај реформе пензионог система по редовност исплате пензија и средстава потребних за исплату, те побољшање структуре корисника права.

- Приликом обрачуна априлске пензије први пут у историји Фонда прешли смо 60 одсто корисника права на старосну пензију у укупној структури, а први пут је смањен проценат испод 13 одсто, дакле 12,97 одсто када су у питању корисници права на инвалидску пензију - рекао је Милић, додајући да је смањен и проценат корисника права на породичну пензију.

Према његовим ријечима, уколико се посматра на годишњем нивоу, а не кумулативно, приликом доношења рјешења, односно остваривања права на пензију, Српска се налази у некој средини високо развијених западноевропских земаља по питању структуре корисника права.

- Када је ријеч о потребним средствима за исплату пензија, морам рећи да је повећан проценат учешћа изворних доприноса у финансирању исплате пензија у односу на претходни период који се сада креће око 85 одсто у просјеку сваки мјесец. Прошле године, када је још била ванредна ситуација и под вирусом корона имали смо око 82 одсто обезбијеђених средстава из доприноса - навео је Милић.