latinica  ћирилица
18/05/2022 |  10:55 ⇒ 11:03 | Аутор: РТС

Школе имају план евакуације; Пашић: Дјеца не смију бити ничија политичка мета

Од укупно 258 основних и средњих школа у Београду, дојаве о бомбама стигле су на чак 173 школске адресе. Још трају провјере, па је данас у 49 основних и 21 средњој школи у Београду онлајн настава, рекао је за РТС помоћник министра просвјете Србије Милан Пашић.
Учионица - Фото: РТРС
УчионицаФото: РТРС

Иза Србије су два дана лажних дојава о подметнутим бомбама у школама, тржним центрима, на мостовима и бројним другим објектима и установама.

Пријетећи мејлови стизали су на стотине адреса. Контрадиверзионе екипе, кажу у МУП-у Србије, проверавају све наводе.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Пашић каже да то није први пут, посљедње недјеље априла у 23 средње школе су стигле дојаве о бомбама, затим у студентским центрима, а у понедељак је био незабиљежен случај.

Након провјера које су урадиле контрадиверзионе јединице, у 100 посто прегледаним школама није било бомби, дјеца су безбједна, повећао се степен опрезности, напомиње Пашић.

- Школа поред прописаних области образовања реализује и прописе из других области јавних служби. Директори као одговорна лица знају процедуру, одлична је била реакција директора и запослених почевши од евакуације и даље комуникације са надлежним институцијама - указао је Пашић.

Колико траје евакуација?

Пашић каже да постоји план евакуације, прописан актом установе и зна се које одјељење, односно која група са којом излази, гдје се сакупљају у дворишту.

Након тога пријављује се полицији, директор излази посљедњи из школе, дјеца се упућују у неки безбједни простор, парк у близини, а позивају се и родитељи.

- У 4.40 било је неколико различитих мејлова. Директори су разговарали ујутру са запосленима, дјеца су сачекала испред - каже Пашић.

Колико школа данас ради?

Пашић напомиње да 96 одсто основних и средњих школа ради по непосредном моделу у Србији.

Што се тиче Београда, бројеви се мијењају из часа у час. Информација од синоћ у 22.00 часова је да се настава у 49 основних и 21 средњој школи реализује по трећем моделу, путем наставе на даљину, рекао је Пашић .

Тако је у Вождовцу синоћ пет школа прегледано, а остало је још пет, подаци се мијењају.

- Ми смо у 34. наставној недјељи, остало је око 10 одсто наставне године, близу смо краја. Ове године смо имали 95 одсто непосредне наставе, узимајући у обзир вирус корона. Јуче је била ситуација у студентским домовима у вези са пријавама, у школама није било - каже Пашић.

Провјера студентских домова

- Постоје људи који су запослени у домовима, све процедуре регулисане су актима МУП-а Србије, контрадиверзиони преглед и процедура када се долази, службеници са опремом. Од квадратуре објекта зависи и вријеме потребно да се изврши процјена - објаснио је Пашић.

Студенти су на прописаној дистанци.

Одговарајући на питање да ли се због новонастале ситуације нешто мијења у систему безбједности школа, Пашић каже да се то већ ради, само ће се више подићи позорност.

- Имамо у школи устаљене процедуре, шта раде техничка лица, да ли домар ујутру обилази двориште. Сигурно да су директори подигли тај ниво - рекао је Пашић напомињући да се не зна да ли ће бити пријава.

Настава онлајн се несметано одвија, то је сад нормална ситуација, каже он.

Похвалио је комуникацију директора у ситуацији када је једна школа прегледана, а друга у истој општини није.

Врста психолошког рата

- Не може се нешто генерализовати. Надамо се да ће ово престати. Тужилаштво, БИА, МУП раде послове из своје надлежности, упућени смо једни на друге. Сви се труде да без панике не дозволе да се додатно нешто закомпликује - рекао је Пашић.

Стручњаци оцјењују да је ово врста психолошког рата.

Пашић каже да је ситуација веома непријатна.

- Битно је да ми својим примјером и понашањем, ко је у директном контакту са ученицима и родитељима, објаснимо ситуацију, да се укаже шта је то што је потенцијални проблем. Наш народ ће изаћи још снажнији - рекао је Пашић.

Према његовим ријечима, свако обавља посао из своје надлежности.

- Ово је нешто нечувено, дјеца не смију бити ничија политичка мета. Апелујемо да се окану активности. Ово је непријатан догађај. Имали смо вирус корона, сада ово, вјерујем да ће нас ово само ојачати - закључио је Пашић.