latinica  ћирилица
18/05/2022 |  10:57 ⇒ 14:17 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Одуговлачењем издавања виза српским теквондоисткињама пале су све маске

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да одуговлачење издавања виза од Амбасаде Велике Британије репрезентативкама БиХ српске националности које су требале учествовати на Сениорском првенству Европе у Манчестеру изазива згражавање сваког нормалног човјека и подсјећа на мрачна времена прошлости.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

- Ударили су на дјецу и спортисте. Да се њима свете, за шта? Бројање крвних зрнаца дјеце и спортиста представља антицивилизацијску дискриминацију, али и сегрегацију каква не постоји нигдје у Европи. Колико знам, постоји само у школама у Федерацији БиХ и Уједињеном Краљевству - рекла је Цвијановић Срни упитана да прокоментарише чињеницу да британска Амбасада још није одобрила издавање виза репрезентативкама БиХ Катарини Крајишник из Источног Сарајева и Зорани Сандић из Зворника.

Предсједница Српске је нагласила да се у ФБиХ сегрегација огледа кроз такозване "двије школе под једним кровом", а у Сјеверној Ирској се деценијама боре да превазиђу проблем и успоставе интегрисани образовни систем, али то иде тешко.

- Колико смо у прилици да чујемо, чак су и ове 2022. године, морали донијети нови закон којим се настоји укинути сегрегација ученика, наставника и стручног особља по националној и вјерској основи, али на терену то наилази на отпор јер је подијељеност те врсте евидентна - рекла је предсједница Републике.

Цвијановић је указала да су одуговлачењем издавања виза искључиво таеквондоисткињама српске националности, а одобравањем свим осталим репрезентативцима БиХ, пале све маске.

- Ако је украјинска криза разлог за одуговлачење процеса издавања виза, како смо могли чути у саопштењу Таеквондо савеза БиХ, како је могуће да је свим осталим такмичарима из БиХ одобрено, а само српским спортистима још није? За једну од такмичарки, одуговлачење већ сада значи практично одбијање визе, јер нема ни теоретску шансу да стигне на такмичење, а и за другу је преостао веома кратак рок. Да ли неко заиста има намјеру да спријечи српске дјевојчице да се такмиче и постигну добре резултате на првенству? Страшно и јадно - нагласила је Цвијановић.

Амбасада Велике Британије још није одобрила визе репрезентативкама БиХ у таеквондоу Катарини Крајишник из Источног Сарајева и Зорани Сандић из Зворника, које су требале учествовати на Сениорском првенству Европе у Манчестеру.

Осталим члановима репрезентације БиХ Неџаду Хусићу, Динку Шегедину, Петри Ждеро и тренеру Харису Хусићу визе су одобрене.