latinica  ћирилица
18/05/2022 |  12:22 ⇒ 12:23 | Аутор: ТАНЈУГ

"Кармина бурана" 25. маја у Новом Саду

Јединствени музички спектакл на отвореном, импозантно дјело Карла Орфа "Кармина бурана" са више од 400 учесника биће одржан 25. маја на платоу испред Српског народног позоришта као поклон тог тетра Новосађанима, најавили су из СНП-а.
Кармина Бурана (фото:EPA-EFE/MARTON MONUS HUNGARY OUT) -
Кармина Бурана (фото:EPA-EFE/MARTON MONUS HUNGARY OUT)

"Кармина бурана" Карла Орфа (1895-1982) од настанка 1937. године, најпопуларније је дјело њемачког композитора, за које је текст нашао у истоименој збирци из 13. вијека, у којој су сабране песме школараца луталица, доконих студената и пјевача, сочни, пикантни стихови о љубави и природи, безбрижна химна животној радости.

Ово специјално и концертно играње опере Српско народно позориште изводи заједно са Умјетничким ансамблом "Станислав Бинички" са 400 извођача на сцени: два симфонијска оркестра, два хора и дјечијим хором.

Моћно дјело музике двадесетог вијека писано је за трио вокалних солиста (сопран, тенор и баритон), велики мешовити хор и симфонијски оркестар, обилато појачан удараљкама а биће и једна од ретких прилика у Новом Саду када је на отвореној сцени толики број извођача у оквиру једног програма.