latinica  ћирилица
18/05/2022 |  12:49 ⇒ 16:44 | Аутор: РТРС

Нови облик лијечења - транскранијална магнетна стимулација (ФОТО/ВИДЕО)

Након завршена два круга едукације онлајн и данашње завршне едукације под менторством и супервизијом специјалисте за апликацију транскранијалне магнетске стимулације Матијаса Киенлеа из Данске, Универзитетско - клинички центар Републике Српске уводи модеран и ефикасан облик лијечења психијатријских болести - транскранијалну магнетну стимулацију, саопштено је из ове здравствене установе.
Посјета Матијаса Киенлеа УКЦ-у (Фото: УКЦ) -
Посјета Матијаса Киенлеа УКЦ-у (Фото: УКЦ)

- Увођење овог јединственог метода још је један показатељ да је приоритет руководства наше установе улагање у едукацију кадра, набавка савремене опреме и увођење нових процедура како бисмо пружили што боље услуге нашим пацијентима - рекла је помоћник генералног директора УКЦ Српске професор доктор Звездана Рајковача.

Начелница Клинике за психијатрију професор доктор Нера Зивлак Радуловић је нагласила да им је жеља да прате свјетске терапијске приступе .

- У томе смо наишли на подршку нашег пословодства и набавили овај апарат. Данас обављамо завршну едукацију након које ћемо израдити протокол и почињемо са аплицирањем ове процедуре у третману пацијената обољелих од депресије. У наредном периоду ћемо израдити протоколе и за лијечење других психијатријских поремећаја овом процедуром. Ова метода ефикасна се показала у лијечењу опсесивно-компулсивног поремећаја, болести зависности итд - изјавила је Зивлак Радуловићева.

Представник компаније МагВентуре и специјалиста за апликацију транскранијалне магнетске стимулације Матијас Кинле изјавио је да су пракс аи истраживања показали да сед ова метода може користити лако и безбиједно у клиничком окружењу.

- Задовољство је бити овдје на овако лијепом мјесту. Магнетна стимулација се претходних година показала као врло ефикасна у третману психијатријских поремећаја, на првом мјесту депресије и анксиозности, али смо такође видјели значај магнетне стимулације у третирању опсесивно- компулсивног поремећаја и болести зависности. Срећом, након двије и по године пандемије, поново вршимо обуке на лицу мјеста. Такође смо свједоци да је ово вријеме донијело пораст броја пацијената који пате од депресије и анксиозности. Надамо се да ћемо овдје у овом клиничком центру имати добру стартну позицију за цијелу земљу - поручио је Кинле.