latinica  ћирилица
18/05/2022 |  13:06 ⇒ 13:10 | Аутор: СРНА

Патрушев: Запад нарушио стратешку стабилност

Западне земље нарушиле су стратешку стабилност у Европи и на Блиском истоку и угрозиле безбједносну архитектуру у Азијско-пацифичком региону, изјавио је секретар Савјета безбједности Русије Николај Патрушев.
Николај Патрушев (фото:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Николај Патрушев (фото:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

Он је у поруци добродошлице страним амбасадорима на састанак са члановима Савјета упозорио да свијет, у вријеме појаве нових центара моћи, постаје све нестабилнији усљед опирања појединих земаља губљењу геополитичке доминације.

Патрушев је рекао да су те земље, које раде супротно интересима других, намјерно уништиле систем међународне стабилности, за чију су изградњу биле потребне године, те да су игнорисале приједлоге Русије у вези са безбједносним гаранцијама.

- Као резултат тога, нарушена је стратешка стабилност у Европи и на Блиском истоку и угрожена безбједносна архитектура Азијско-пацифичког региона. Рат санкцијама против Русије је у великој мјери дестабилизовао ситуацију широм свијета. Бројне земље изложене су ризику од глади - истакао је Патрушев.

Патрушев је подсјетио да су западне земље намјерно нарушиле бројне велике међународне споразуме, укључујући у пољу контроле наоружања, а да су, у исто вријеме, промовисани пројекти који су корисни за "неколицину одабраних" како би се створили нови затворени војно-политички блокови у разним дијеловима свијета, јавио је ТАСС.

- Исте те силе тврдоглаво обезвређују потенцијал међународног права у покушају да га замијене неком врстом "поретка заснованог на правилима", и то на правилима оних који су их створили, а не цијеле свјетске заједнице - нагласио је Патрушев.

Он је напоменуо да се настављају покушаји сталног подривања улоге УН и бројних других мултилатералних институција, прије свега у пољу одржавања глобалне безбједности и рјешавања сукоба.

Према његовим ријечима, у току је политизовање активности специјалних и специјализованих структура УН, а у таквим условима, земље које заиста теже ка обезбјеђивању стабилности у интересу цијелог свијета, укључујући Русију, предлажу развијање мирне, безбједне, отворене и уједињујуће агенде засноване на сарадњи, са крајњим циљем социо-економског развоја држава, побољшања благостања њихових народа и изградње једне недјељиве архитектуре међународне безбједности.

- Међутим, постизање тога ће бити тешко без координисане и усклађене акције цијеле свјетске заједнице - додао је Патрушев.