latinica  ћирилица
18/05/2022 |  13:24 ⇒ 16:36 | Аутор: СРНА

Концерт симфонијског оркестра отвара Театар фест "Петар Кочић" (ВИДЕО)

Концертом новооснованог Симфонијског оркестра Народног позоришта Републике Српске, у Бањалуци ће 4. јуна бити отворен Театар фест "Петар Кочић".
Народно позориште Републике Српске - Фото: РТРС
Народно позориште Републике СрпскеФото: РТРС

Вршилац дужности директора Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић изјавила је да је планирано да концерт буде одржан на отвореном, испред Позоришта, ако временске прилике то дозволе.

- Циљ нам је да свима који желе омогућимо да присуствују концерту, јер ће то бити јединствена прилика да представимо почетак рада нашег симфонијског оркестра, који ће направити пут новим програмским активностима којима ће се Позориште бавити у наредном периоду - рекла је Грбићева на конференцији за новинаре.

Она је навела да ће такмичарски програм Театар феста почети 5. јуна, када ће бити одиграна представа Народног позоришта Сомбор "Каштел у језеру".

Наредних дана на репертоару су представе "Цемент Београд" Београдског драмског позоришта, "Петријин венац" Атељеа 212, "Код `Вечите славине`" Српског народног позоришта и Центра за развој визуелне културе Нови Сад, те "Југославија, моја отаџбина" у копродукцији Гледалишча Копер из Словеније и Позоришта Приједор, те "Шћери моја" Црногорског народног позоришта.

Грбићева је додала да је свечано затварање и проглашење побједника планирано за 11. јуни.

Она је напоменула да ће у исто вријеме бити отворен и први Позоришни академски фестивал, који организује Академија умјетности Универзитета у Бањалуци у сарадњи са бањалучким позоришним кућама.

- Циљ нам је да успоставимо сарадњу и будемо подршка студентима на Академији, те да их ангажујемо на различитим пројектима да би осјетили како изгледа радити са професионалцима - рекла је Грбићева.

Декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Драгана Пурковић Мацан навела је да Позоришни академски фестивал обухвата седам представа академија драмских умјетности из региона.

- Фестивал ће бити и едукативног карактера, што је и најбитније за наше студенте. Планирана су предавања драмских педагога из региона, као и округли столови након представа - најавила је Мацанова.

Она је напоменула да је улаз на представе у оквиру овог фестивала слободан, те да ће бити одигране на четири локације - у Народном позоришту Српске, Дјечијем позоришту Српске, Градском позориште "Јазавац" и на љетној сцени Академије умјетности у Бањалуци.

Мацанова је навела да су професори и студенти Студијског програма музичке умјетности великим дијелом укључени у формирање новог Симфонијског оркестра Народног позоришта Републике Српске, те изразила наду да ће се у будућности наћи начин да прерасте у оперу.

Диригент Симфонијског оркестра Бранка Радошевић Митровић рекла је да ће на концерту поводом отварања Театар феста наступити и велики хор, те солиста.

- На сцени ће бити више од 120 учесника, а осим класичних нумера биће изведене и познате филмске композиције, те смо сигурни да ће уживати све генерације - нагласила је Митровићева.