latinica  ћирилица
18/05/2022 |  14:08 ⇒ 15:41 | Аутор: РТРС

Вучић са патријархом Порфиријем: Покушаћемо да сачувамо мир по сваку цијену

Предсједник Србије Александар Вучић угостиo je патријарха српског Порфирија и епископе Српске православне цркве, који су се окупили на редовном овогодишњем Архијерејском сабору СПЦ.
Патријарх Порфирије и Александар Вучић (budućnost srbije/instagram) -
Патријарх Порфирије и Александар Вучић (budućnost srbije/instagram)

Вучић је изјавио да од дана када је руски предсједник рекао на чему заснива упаде у Украјину, све западне силе убрзано раде да се ријеши "косовски чвор" како би избили руском предсједнику аргумент из руке. 

- Ми смо једина земља која није увела санкција Русији и налазимо се под огромним притиском. То нама прави велике проблеме и пртисци ће бити све већи. Нама је потребно да чујемо и ваше ставове - каже Вучић.

Напоменуо је да ће све одлуке доносити у интересу грађана Србије, покушаћемо да сачувамо мир и стабилност по сваку цијену.

Желим да се захвалим што можемо да разговарамо о различитим питањима за српски народ, рекао је Вучић на састанку са патријархом и епископима.

У разговору са Вама много тога научимо, добијемо нову наду и енергију да можемо на боље да мијењамо будућниост, каже Вучић.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Патријарх Порфирије је захвалио на позиву предсједнику Србије и на топлим ријечима добродошлице.

Времена су компликована и више него тешка. Лијежемо и будимо се са мишљу када ће доћи крај сукобу у Украјини, подвукао је патријарх.

- То није сукоб између двије земље које би по свему требале имати могућност заједничког живота већ дубљи сукоб. То није само геополитички сукоб, већ сукоб цивилизација који нас доводи у позицију да имамо став - каже патријарх Порфирије.

Додаје да је став цркве став молитве богу за мир.

Зато и ми као Сабор и црква се трудимо да се кроз речи молитве обраћамо богу. Човек не може сам да успостави мир, навео је птријарх.

Сукоба је било безброј, мир је долазио у неочекиваним ситуацијама, молимо се да мир дође на све људе, у овом тренутку на простору Украјине, поручио је патријах.

Да се језик оружја заустави и да се започне дијалог, поручио је Порфирије.