latinica  ћирилица
18/05/2022 |  14:19 ⇒ 14:24 | Аутор: СРНА

Ердоган позвао да се поштује забринутост Анкаре

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган позвао је савезнике у НАТО-у да поштују забринутост Анкаре у вези са приступањем Финске и Шведске Алијанси.
Реџеп Тајп Ердоган (фото:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ) -
Реџеп Тајп Ердоган (фото:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ)

Коментаришући тежње нордијских земаља да се придруже Алијанси, Ердоган је рекао да је то контроверзно питање за, како је навео, земље које подржавају тероризам, а очекују одобрење осталих чланица НАТО-а.

Предсједник Турске је нагласио да Шведска не треба да очекује да ће Анкара одобрити захтјев за учлањење у НАТО "без враћања терориста".

Ердоган је напоменуо да је НАТО безбједносна формација и организација, те да не може рећи "да" када се Алијанса лишава сигурности.

Према његовим ријечима, бесмислена је посјета делегација Финске и Шведске Турској која је планирана за понедјељак, 23. мај, пренио је Спутњик.

- Већ сам рекао да не треба да се замарају. Нема потребе за тим. Нећемо направити два пута исту грешку - поручио је Ердоган.

Турска је оптужила Шведску и Финску да нису изручиле десетине лица осумњичених за "тероризам", мислећи на Курде који су наводно повезани са Радничком партијом Курдистана, коју Анкара сматра терористичком организацијом.

Финска и Шведска су раније данас предале званичне захтјеве за учлањење у НАТО, али је Турска запријетила да ће можда блокирати проширење Алијансе.