latinica  ћирилица
18/05/2022 |  14:21 ⇒ 14:24 | Аутор: СРНА

ДНС предао пријаву за изборе

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић рекао је да ће ова странка самостално учествовати на изборима за Народну скупштину Републике Српске, Парламентарну скупштину БиХ, предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ.
Ненад Нешић - Фото: СРНА
Ненад НешићФото: СРНА

Нешић је данас заједно са потпредсједником ДНС-а Радиславом Јовичићем и сарадницима предао пријаву за предстојеће изборе Централној изборној комисији БиХ.

Он је рекао да је ДНС све вријеме предлагао договор, а да је остатак опозиције у Републици Српској крив што на изборе не иду са заједничким кандидатима, односно ПДП који је избацио свог кандидата за предсједника Републике Српске.

Осврћући се на чињеницу што средства за изборе још нису обезбијеђена, Нешић је рекао да је БиХ ненормална држава и да очекује да реагују ЦИК и предсједавајући Савјета министара, као и одговоре да ли постоје услови да избори буду одржани како је предвиђено законом.

Поводом тврдњи појединих званичника да је ријеч о опструкцији ХДЗ-а БиХ, Нешић је рекао да сматра да то није у питању, већ да је ријеч о проблемима у функционисању Федерације БиХ, у којој још нису имплементирани резултати избора из 2018. године.

- Очигледно да проблеми у Федерацији БиХ постоје, ту су највећи проблеми, односно недефинисани односи између Хрвата и Бошњака и жеља Бошњака да доминирају и у комплетној БиХ на начин како доминирају у Федерацији БиХ - рекао је Нешић.

На питање да ли се може десити да ОХР наметне одлуку којом би се обезбиједила средства за изборе, Нешић је рекао да се од ОХР-а може свашта очекивати, али да он није за наметање одлука и да сматра да домаће институције треба да раде свој посао.

Нешић смата да БиХ "треба да се измакне од великог сукоба који се тренутно дешава у Украјини".

- Ми смо сувише мали да би могли утицати на тај сукоб и треба да градимо пријатеље и на Истоку и на Западу - рекао је Нешић, коментаришући оптужне предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића да српски кадрови опструишу увођење санкција Русији.

Нешић је рекао да је Џаферовић марионета Бакира Изетбеговића и да се понаша у складу са тим.