latinica  ћирилица
18/05/2022 |  14:29 | Аутор: РТРС

Бањалука: До краја године почетак изградње централног споменика погинулим борцима

У Бањалуци би до краја године требало да почне изградња централног спомен-обиљежја за погинуле и нестале борце Војске Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату, изјавио је градоначелник Драшко Станивуковић.
Бањалука: Представљен изглед спомен обиљежја погинулим борцима Војске Српске - Фото: СРНА
Бањалука: Представљен изглед спомен обиљежја погинулим борцима Војске СрпскеФото: СРНА

Представљајући идејно рјешење спомен-обиљежја које је изабрано као најбоље на међународном конкурсу који је расписала Градска управа, Станивуковић је рекао да ће споменик имати 62 стуба који симболизују исти број бригада које су се бориле за Републику Српску.

- На бази пројекта ће бити расписан јавни позив, на основу чега ће бити позната укупна цијена. Очекујемо да ћемо пројекат, избор извођача радова и почетак радова имати ове године. Најамбициозније је да то буде у септембру, најреалније у октобру, најпесимистичније у новембру - рекао је Станивуковић.

Предсједник Борачке организације града Бањалука Горан Рогић истакао је да изградња спомен-обиљежја мора да буде изван политике.

Сматра да се подизањем споменика палим борцима доказује да Војска Републике Српске није била никаква паравојна формација, како су неки то жељели да представе, већ регуларна и свјетски призната војска.

Архитекта Никола Дмитровић из фирме "Рутинг", која је освојила прво мјесто на међународном конкурсу за идејно рјешење споменика у Бањалуци, рекао је да се главни концепт споменика ослања на стуб, као симбол овоземаљског свијета и неба, односно вјечности.