latinica  ћирилица
18/05/2022 |  14:33 ⇒ 14:39 | Аутор: РТС

Фон дер Лајен: 300 милијарди евра за прекид зависности од Русије (ВИДЕО)

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен представила је план вриједан 300 милијарди евра, којим би ЕУ требало брже да прекине зависност од руских фосилних горива, укључујући нафту и гас, пише Танјуг, а преноси РТС.
Урсула фон дер Лајен (Фото: EPA/STEPHANIE LECOCQ, илустрација) -
Урсула фон дер Лајен (Фото: EPA/STEPHANIE LECOCQ, илустрација)

Фон дер Лајенова је у ванредном обраћању у Бриселу поручила да се план заснива на инвестицијама које ће смањити потрошњу енергије, увести више " поузданих добављача" енергената и убрзати рад на обновљивим изворима енергије.

- Данас подижемо наше амбиције у циљу да осигурамо независност од руских фосилних горива што је прије могуће. Ово ће бити убрзање већ постојеће Зелене агенде ЕУ - поручила је Фон дер Лајенова.

Она је најавила повећање циљане ЕУ енергетске ефикасности за 2030. годину, са 9 на 13 процената, док би истовремено циљани удио обновљиве енергије, умејсто 40 процената, до 2030. године био 45 процената.

Предсједница Европске комисије најавила је убрзање порцедура за изградњу обновљивих извора енергије у Европи, али и обавезу изградње соларних панела на крововима комерцијалних и јавних зграда од 2025. године, што ће за нове стамбене зграде важити од 2029. године.

Она је најавила и платформу по којој ће 27 чланица ЕУ заједно набављати енергенте на свјетским тржиштима.

- Све ово ће захтијевати масивне инвестиције. Мобилисаћемо до 300 милијарди евра од чега ће 75 милијарди бити грантови, а 225 милијарде зајмови. Око 10 милијарди евра од ове суме биће употребљено за изградњу веза између гаса и течног гаса како нико не би остао без гријања. Још двије милијарде биће употребљене за нафтну инфраструктуру како бисмо зауставили увоз руске нафте. Све остало, чак 95 процената укупних средстава, ићи ће на убрзање транзиције ка чистим изворима енергије - најавила је Фон дер Лајенова.