latinica  ћирилица
18/05/2022 |  15:17 | Аутор: СРНА

Кошарац: Џаферовић не може српским министрима одређивати агенду

Министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац поручио је данас да српским министрима у Савјету министара БиХ агенду не одређује бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић већ искључиво програм предсједавајућег Савјета министара и политике из Републике Српске које учествују у креирању одлука на нивоу заједничких институција.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Српски министри су дио тима који ради за Републику Српску, у складу са Уставом и Дејтонским споразумом, не угрожавајући друга два конститутивна народа. Ми никада нећемо урадити ништа без става Републике Српске и имамо право да експонирамо наш политички став, допадало се то Џаферовићу или не - рекао је Кошарац за Срну.

Кошарац је навео да Џаферовић не може упућивати било какве лекције министрима из Републике Српске, те би му било много боље да се погледа у огледало и размисли колико својим политичким дјеловањем штети укупним односима у БиХ.

Он је нагласио да представници Републике Српске у институцијама на нивоу БиХ штите интересе Српске и њених грађана на уставан и законит начин.

- Представници Републике Српске одговорност дијеле са народом у Републици Српској, наша обавеза је према Републици Српској, а не према политичким структурама и политичарима попут Џаферовића. Његови коментари нас не интересују и потпуно су небитни - истакао је Кошарац.

Кошарац је напоменуо да је Џаферовић политичар са ратном хипотеком, који ће у историји остати упамћен по томе што није спријечио, нити процесуирао оне који су чинили страшне злочине над српским народом.

- Прикривање ратних злочина је кривично дјело, а он их није пријавио - нагласио је Кошарац.

С друге стране, додао је Кошарац, политичка историја ће Џаферовића запамтити као чувара фотеља породици Изетбеговић у институцијама на нивоу БиХ.

- Он је дио сарајевске политичке преваре и фалсификата, тако да није изненађујуће то што се константно бави политичким подвалама - закључио је Кошарац.