latinica  ћирилица
18/05/2022 |  15:24 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

ПДП предао пријаву за изборе

ПДП ће на предстојећим општим изборима имати кандидата за предсједника Републике Српске Јелену Тривић, као и листе за све нивое власти, изјавио је лидер ове странке Бранислав Бореновић, који је данас са сарадницима предао регистрацију партије за опште изборе Централној изборној комисији БиХ.
ПДП предао пријаву за изборе - Фото: СРНА
ПДП предао пријаву за избореФото: СРНА

Бореновић је изјавио да очекује да избори у БиХ буду одржани у складу са законским рјешењима 2. октобра, те да је ПДП потпуно спреман за изборну побједу.

Он је истакао да су ови избори важни и вјероватно судбоносни за БиХ, те оптужио странке на власти што још нису обезбијеђена средства за њихово одржавање.

- Невјероватно је да они који требају да обезбиједе новац крше Изборни закон БиХ, не обезбјеђујући новац на вријеме и показујући у суштини да јавно раде против закона БиХ - навео је Бореновић.

Он сматра да постоји новац који се може распоредити и да не види потребу да Савјет министара и владајућа коалиција, како је рекао, "праве беспотребну пометњу".

Говорећи о оптужбама лидера ДНС-а Ненада Нешића да је ПДП сепаратно изашао са својим кандидатом за предсједника Републике Српске, Бореновић је рекао да ДНС не зна је ли опозиција или власт.

На питање да прокоментарише став предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића о томе "да српски кадрови блокирају увођење санкција Русији", Бореновић је рекао да се, колико он зна, БиХ придружила санкцијама.

- Колико ја знам БиХ се придружила увођењу санкција Русији и то је подржала 22 одлуке Савјета ЕУ. Што се мене тиче, то је ствар која је завршена, позната и нема више непознаница - навео је Бореновић.

Он је истакао да БиХ зависи од ЕУ и да је то њен најважнији спољнотрговински партнер.

Бореновић је додао да је 60 одсто БиХ увоза и извоза усмјерено ка ЕУ, а 20 одсто ка Србији.

- Ми зависимо од ЕУ и Србије, зависимо од четири кључне земље - Њемачке, Хрватске, Србије и Италије и са њима имамо највећу спољнотрговинску размјену - напоменуо је Бореновић.