latinica  ћирилица
18/05/2022 |  15:35 ⇒ 15:42 | Аутор: Агенције

Турска блокирала приступање Финске и Шведске у НАТО

Турска је блокирала почетак преговора о приступању Финске и Шведске у НАТО, јавио је ДПА, позивајући се на изворе у организацији.
Финска - НАТО - Шведска (фото: EPA-EFE / JOHANNA GERON / POOL) -
Финска - НАТО - Шведска (фото: EPA-EFE / JOHANNA GERON / POOL)

Према информацијама агенције, Алијанса је данас планирала да размотри захтјеве које су поднијели амбасадори Финске и Шведске за улазак њихових држава у НАТО, чиме би се означио почетак поступка пријема у организацију, али због става Анкаре, преговори нису почели.

Турска страна је јасно ставила до знања да тренутно не може да одобри њихов почетак, пише ДПА.

Одлагање изазива сумњу да ће НАТО моћи да одобри прву фазу захтјева Финске и Шведске у року од једне или двије недјеље, како је рекао генерални секретар Јенс Столтенберг.

Такође поставља сцену за вишедневну интензивну дипломатију између САД, Турске, Финске и Шведске по том питању.

Свих 30 постојећих чланица НАТО-а мора да ратификује пријаве Финске и Шведске, али тај процес почиње тек када одбрамбени савез изда протокол о приступању и званично позове двије земље да се придруже.

Амбасадори Шведске и Финске предали су јутрос генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу захтјеве за ступање у Алијансу.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган је 16. маја изјавио да Турска не може да каже “да“ чланству Финске и Шведске у НАТО-у, као и да према његовим ријечима, Турска не може да повјерује увјеравањима тих земаља да неће подржавати терористе.

Подсјетимо, Финска и Шведска разматрају могућност да одустану од вишегодишње неутралности и да ступе у НАТО због руске специјалне војне операције у Украјини. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је рекао да ће НАТО радо видјети Финску и Шведску у својим редовима и да ће им омогућити брзо ступање у савез.

Министарство спољних послова Русије саопштило је раније да ће Москва морати да предузме узвратне мјере, како војно-техничке, тако и другог карактера како би нивелисала пријетње њеној националној безбједности у случају уласка Финске у састав Сјеверноатлантске алијансе.