latinica  ћирилица
18/05/2022 |  15:40 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

Вишковић: Британска Амбасада да се огласи о случају ускраћивања виза спортисткињама

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић позвао је данас Амбасаду Велике Британије да се огласи и саопшти шта је проблем у случају ускраћивања издавања виза чланицама теквандо репрезентатације БиХ из Републике Српске.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Због специфичних околности и чињенице да се у јавности сумња да је ријеч о дискриминацији по националној и територијалној основи, позивамо амбасаду Велике Британије да се јавно огласи и обзнани шта је, конкретно, проблем у овом случају - рекао је Вишковић.

Он  је изразио незадовољство због тога што је, ускраћивањем издавања виза, онемогућено учешће чланица теквандо репрезентатације БиХ из Републике Српске на Европском првенству у Великој Британији.

- Желио бих да вјерујем да је у питању бирократски пропуст и да ће такмичаркама из Републике Српске ипак бити омогућено учешће на Европском првeнству у теквандоу, јер би свако супротно поступање представљало недопустиву сегрегацију по националној и територијалној основи - истакао је Вишковић.

Како је рекао, околности овог случаја и чињеница да визу нису добиле само репрезентативке српске националности, а да је, истовремено, одобрен улазак у земљу репрезентатикама других националности у јавности буде оправдану сумњу да су у питању неки други разлози, који се дубоко косе са политиком коју Велика Британија званично промовише у БиХ.

- Уколико визе нису издате само зато што су оне Српкиње и што долазе из Републике Српске, онда је то преседан за сваку осуду. Уколико је у питању пропуст административне природе, позивамо амбасаду Велике Британије да исправи ову неправду и омогући издавање виза или у супротном да званично јавности појасни гдје је и због чега настао проблем са издавањем виза - нагласио је Вишковић.