latinica  ћирилица
18/05/2022 |  16:04 ⇒ 16:05 | Аутор: СРНА

Радмановић: Питање средстава за изборе не може бити ријешено сазивањем хитне сједнице

Предсједавајући Представничког дома парламента БиХ Небојша Радмановић изјавио је да није сазвао хитну сједницу дома коју је тражио Клуб СДА зато што сматра да на тај начин не може бити ријешено питање обезбјеђивања средстава за одржавање избора с обзиром на то да буџет за ову годину није усвојен.
Небојша Радмановић - Фото: СРНА
Небојша РадмановићФото: СРНА

Радмановић је подсјетио да буџет за 2022. годину, који регулише и средства за Централну изборну комисију /ЦИК/ и средства за одржавање избора није утврђен ни у нацрту, те да самим тим захтјев није опправдан јер нема буџета.

Он је напоменуо д је министар финансија у Савјету министара и раније на један од захтјева ЦИК-а рекао да би обезбјеђење средстава без буџета, како је то тражио ЦИК, било противзаконито.

- Ако се томе дода да се у захтјеву тражи да буде усвојен закључак којим Представнички дом тражи од Савјета министара да донесе противзакониту одлуку, онда је то такође неоправдано. Из тих разлога као предсједавајући нисам закључио да је оправдано сазивање хитне сједнице у року од три дана - објаснио је Радмановић за Срну.

Он је подсјетио да је у међувремену јуче одржана сједница Савјета министара, који није усвојио приједлог за финансирање избора без буџета, са детаљним објашњењем министра финансија.

- Тек након тога, потпуно је неоправдано држати сједницу Представничког дома. Ово све говорим и као предсједавајући Представничког дома и као човјек који сматра да треба одржати изборе и као припадник СНСД-а, странке која такође сматра да треба одржати изборе. Али, ово нису били разлози за сазивање хитне сједнице дома, нити би одржавање такве сједнице ријешило ово питање - каже Радмановић.

Он је појаснио да је прије два дана, 16. маја, Клуб посланика СДА упутио предсједавајућем Представничког дома захтјев за одржавање хитне сједнице у складу са Чланом 68 Пословника који каже да предсједавајући сазива сједницу ако процијени из оправданих разлога на захтјев најмање пет посланика.

"На први поглед изгледа да је захтјев оправдан јер се у захтјеву тражи закључак којим се покушавају обезбиједити средства за одржавање избора, а рок је истицао управо за три дана. Међутим, када се уђе у суштину овог приједлога, онда се види сасвим друго", закључио је Радмановић.