latinica  ћирилица
18/05/2022 |  16:11 ⇒ 16:25 | Аутор: СРНА

Усвојене препоруке и резолуције о борби против болести које се могу спријечити вакцинацијом

Замјеница предсједавајућег Делегације парламента БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе /ПССЕ/ Сњежана Новаковић Бурсаћ учествовала је данас у Паризу на сједници Комитета ове скупштине за социјална питања, здравство и одрживи развој, на којој су усвојени нацрти извјештаја, резолуције и препоруке о "Борби против болести које се могу спријечити вакцинацијом путем квалитетних услуга и разбијањем антивакциналних митова".
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: СРНА
Сњежана Новаковић БурсаћФото: СРНА

Извјестилац о овој теми Кармен Лејте нагласила је да чланице требају да развију проактивне стратегије вакцинације и посебну пажњу посвете квалитетном информисању јавности и уједначеном приступу вакцинама.

На сједници се дискутовало о уводном извјештају о теми утицаја пандемије вируса корона на ментално здравље мањина и младих, саопштено је из парламента БиХ.

Чланови Комитета такође су размотрили и уводни меморандум о теми "Ванредне ситуације јавног здравља - потреба за холистичким приступом мултилатерализму и здравственој заштити".

О питању здравствене заштите радника без документације одржана је јавна расправа уз учешће стручњака, а извјестилац о овој теми је била Ада Мара. На основу извјештаја Џенифер де Темерман истакнуто је и питање осигуравања безбједног снабдијевања медицинских ланаца трговине.

У саопштењу се додаје да је на сједници размотрен и програм рада и приоритета Комитета ПССЕ за социјална питања, здравство и одрживи развој, те отворен позив за подношење кандидатура за именовање извјестилаца за извјештаје о темама "Притвор социјално неприлагођених" и "Дјеца у свијету рада - искорјењивање штетног дјечјег рада".

Наредна сједница Комитета биће одржана током јунског засједања ПССЕ у Стразбуру од 20. до 24. јуна.