latinica  ћирилица
18/05/2022 |  16:51 ⇒ 17:59 | Аутор: СРНА

Приређивачи неистинама и паушалним закључцима манипулишу јавношћу

Удружење приређивача игара на срећу које окупља само дио приређивача у Републици Српској манипулише јавношћу на основу паушалних података, саопштило је Министарство финансија, те поручило како није тачно да повлашћује поједине приређиваче.
Министарство финансија (фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Министарство финансија (фото: Илустрација)Фото: РТРС

Из Министарства су навели да се у посљедњем објављеном тексту наводи да је "Лутрија Републике Српске почела пословно да посрће, те да су финансијски губици резултат монопола Електронске видео лутрије и да је Лутрија Српске параван и сервис за заштиту приватног капитала".

Лутрија Републике Српске, оснивањем ЕВЛ, није имала никакав губитак нити издатак, тако да су потпуно нетачне тврдње Удружења приређивача, тврде из Министарства финансија.

- Позитивно пословање ЕВЛ може искључиво и само имати позитиван утицај на Лутрију и до сада је и имало, јер је Лутрија власник 51 одсто дивиденде и ЕВЛ је извршио уплату дивиденде за 2020. годину у износу од 312.000 КМ, а такође ће извршити уплату дивиденде и за претходну годину што износи преко 1.000.000 КМ - нагласили су из Министарства финансија.

Министарство финансија Републике Српске је доношењем Закона о играма на срећу и подзаконских аката који уређују ову област реализовало основни циљ стварања повољне климе за повећање дисциплине у области игара на срећу, које је као крајњи резултат имало раст прихода у Буџету Републике Српске већи од 100 одсто од периода прије измјена.

- У 2018. године укупан приход игара на срећу је био 28 милиона КМ, док је у 2021. години био 70 милиона КМ, а за првих четири мјесеца ове године износи 28,5 милиона КМ. Уколико се тај тренд настави, годишњи приход ће бити већи од 85 милиона КМ - нагласили су из Министарства.

Министарство подсјећа да је Лутрија Републике Српске јавно предузеће основано са циљем приређивања лутријских игара на срећу и да је Законом о игарама на срећу законско право приређивања свих /кладионичких, аутомата, интернет, електронских/ игара дато управо Лутрији Српске.

Лутрија је своје право приређивања електронских игара на срећу пренијела на Електронску видео лутрију, привредно друштво основано са њеним већинским капиталом и већинским управљачким правима, и унијела је то право као нематеријалну имовину у оснивачки капитал у ЕВЛ.

На јавном позиву изабрано страно правно лице је власник мањинског удјела у ЕВЛ, а у капитал је унио износ од преко шест милиона КМ у новцу и у терминалима за приређивање електронских игара на срећу, наводи се у саопштењи.

Напоменуто је да Лутрија Републике Српске приређује по сопственом избору искључиво лутријске игре и то у континуитету од оснивања без неког већег улагања или унапређења, а да је негативан финансијски резултат везан, прије свега, за недомаћинско пословање у претходном периоду, неповољан уговор о приређивању лото игре и низ неповољних појединачних уговора закључиваних у претходном периоду.

У саопштењу подсјећају да је континуиран позитиван резултат Лутрије Републике Српске био занемарив, па је тако добит за 2019. годину износила око 48.000 КМ.

Негативан финансијски резултат, напомињу, посљедица је и новог начина опорезивања добитака, па је тако Лутрији наложена исплата пореза на добитак у износу од 1.200.000 КМ који се односи на добитак на Лоту остварен на основу уплате тикета у Прњавору, а добитак је износио око 3.800.000 КМ.

- Добитак је исплаћен у Србији и порез плаћен у Србији, што је супротно одредбама нашег закона. Наиме, Лутрија Републике Српске је 2005. и 2016. закључила уговор са Државном лутријом Србије према којем се порез на највеће добитке плаћао искључиво у Србији што није било у складу са Законом о играма на срећу због чега је порез и био наложен за плаћање Лутрији - појаснили су из Министарства.

Предметни уговор је, како додају, у овој години заједничким напорима Лутрије Републике Српске и Министарства финансија измијењен и усаглашен са нашим Законом.

- Подаци и чињенице говоре о позитивном тренду и за Лутрију Републике Српске и за ЕВЛ, и такав тренд ће бити настављен и убудуће - оцијенили су у Министарству.

Подсјећају да дио приређивача игара на срећу, који су заступљени у Удружењу приређивача које се представља као легитимни заступник 90 одсто приређивача игара на срећу, константно изражава незадовољство, јер желе "враћање" старог закона и не желе он лајн надзор, при чему употребљавају све врсте притисака, укључујући медијски.

- Чињеница је да у овом удружењу нису заступљена три највећа приређивача игара на срећу у Републици Српској, а и чињеница да ово удружење нема ни интернет страницу, која је у данашње вријеме основ транспарентности сваком озбиљном субјекту, само указују да напори и улагања која врше институције у уређивању ове области иду у добром правцу - кажу у Министарству.

При томе, додају, одређен број приређивача који се чак ни не жели представити јавности манипулишу медијским простором како би на било који начин осујетили унапређење надзора у овој области.

- У прилог томе иде и чињеница да се оглашавају у медијима у моменту објављивања Упутства о начину увезивања приређивача игара на срећу на Рачунарски систем за онлајн надзор, у којем су приређивачима пописани посљедњи кораци које морају испунити, како би се увезали на Рачунарски систем за надзор - наведено је у саопштењу.