latinica  ћирилица
18/05/2022 |  19:11 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Како су о санкцијама гласали српски кадрови; Има ли доказа за оптужбе опозиције? (ВИДЕО)

Да су на климавим ногама тврдње опозиције да је, уз прећутну сагласност Републике Српске, БиХ санкционисала Русију, потврдио је и предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић.
БиХ - ЕУ - Фото: РТРС
БиХ - ЕУФото: РТРС

Џаферовић тражи одговорност предсједавајућег и српских министара у Савјету министара јер су блокирали увођење санкција.

Опозиција, с друге стране, оптужбе темељи на придруживању БиХ Декларацији Европске Уније за увођење рестриктивних мјера Русији.

Поставља се питање ко је гласао за Декларацију и уз чију сагласност?

Декларација високог представника Европске уније о санкцијама Русији донесена је 21. априла. На листи земаља које су подржале декларацију нашла се и БиХ, као земља са потенцијалним кандидатским статусом.

Бранислав Бореновић и данас истрајно тврди да је пропуст направио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Додик је пустио да све и једна одлука прође и да инструкција из Предсједништва БиХ оде преко дипломатских кругова у Брисел, и да се на тај начин БиХ придружи санкцијама ЕУ - тврди Бореновић.

Заслуга за пропуст или стратегију ипак иде у руке хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића.

Амбасадор БиХ при ЕУ Синиша Бенцун објашњава да је Декларацији претходила инструкција Комшића, тада предсједавајућег Предсједништва, којом амбасадорима даје бјанко овлашћење за придруживање ставовима ЕУ.

Немуштом сагласношћу Комшић је развезао руке амбасадорима да одлучују мимо стандардних процедура вођења спољне политике, које су, каже Бенцун, јасне.

- Предсједништво БиХ, којем је основна улога креирање и вођење спољне политике, треба да размотри све те појединачне политички осјетљиве ставове и да дају сагласност амбасадорима за придруживање ставовима ЕУ, а не да се та подршка даје без покрића - каже Бенцун.

Поставља се питање ко је дигао руку за Декларацију? Судећи према устаљеној пракси, бошњачки кадрови поново су играли самостално. Добро су познати наступи без сагласности Предсједништва БиХ, Свена Алкалаја и Бисере Турковић у Савјету безбједности, као и бошњачких амбасадора у Савјету Европе.

- БиХ нема званичан став о питању украјинске кризе јер Џаферовић и Комшић нису дозволили да се та тема нађе на дневном реду сједнице Предсједништва које је по Уставу надлежно за вођење спољне политике, тако да су сва дјеловања амбасадора на ту тему била одраз њихових личних опредјељења, а не званичне политике - истиче Сњежана Новаковић Бурсаћ, шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Бенцун каже да без става Предсједништва нема основа за одлучивање, односно придруживање изјавама.

- Ми овдје у ОЕБС-у сваке седмице добијамо од ЕУ изјаве на изјашњавање о придруживању које кроз МИП БиХ шаљем у Предсједништво и ако нема става Предсједништва, ја немам основ да се придружим. То је овдје поред мене, пред свим земљама ОЕБС-а, потврдила и шефица Мисије ОЕБС-а у БиХ која је, подносећи свој годишњи извјештај, констатовала да БиХ нема формиран став у погледу сукоба у Украјини нити санкција према Руској Федерацији - истиче Бенцун.

Међутим, није дуго требало да бошњачким пером потписана Декларација удари у зид. Српски кадрови блокирали су имплементацију санкција у Савјету министара. Потврдио је то Џаферовић, који зато тражи да предсједавајући и министри из Српске сносе одговорност. Све то баца сјену на неосноване оптужбе ПДП-а и СДС-а да је недјеловањем српских кадрова БиХ казнила Русију.

- Сви српски министри у Савјету министара и предсједавајући и сви посланици у заједничким инститицијама из реда СНСД-а, никада нисмо нити ћемо гласати против Русије и то је врло доказиво кроз изводе о гласању - истиче Сања Вулић, посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

А наводне санкције Русији не могу бити валидне без консензуса Предсједништва БиХ, за које српски представници никада неће гласати, порука је из Српске.

- Не постоји нити једна правна одлука у БиХ о било каквим санкцијама, што значи да оне не постоје. Ми до сада нисмо чули од ПДП-а осуду таквих кршења процедура и Устава БиХ - каже Новаковић Бурсаћ.

Из СНСД-а поручују да ПДП и СДС настављају манипулације у јавности и искоришћавају самовољно и неуставно поступање амбасадора појединих мисија БиХ при међународним организацијама да креирају утисак да је БиХ увела санкције Руској Федерацији.